13 Aralık 2020 Pazar

KOBİ'lerin Siber Güvenlik'de Alması Gereken Tedbirler

Geçtiğimiz yıl, veri ihlallerinin %43'ü KOBİ'lerde yaşandı ve bir siber saldırının KOBİ'lere ortalama maliyeti ise 38 bin dolara kadar yükseldi.

Peki KOBİ'ler, siber güvenliği nasıl sağlamalı? Siber saldırılara karşı KOBİ'lerin alması gereken tedbirler nelerdir?

Şirketin satıcı, müşteri bilgileri ve satışlarla ilgili tüm veriler kayıt altına alınmalı. Kısaca şirkete dair tüm bilgi ve varlıkların listesi oluşturulmalı.

Güvenlik ihlallerinin bir çoğu güvenlik yazılımı, web tarayıcıları, ve işletim sistemleri dahil olmak üzere güncel olmayan yazılımlardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla tüm teknolojik araçların güncellenmesi büyük önem taşımaktadır.

Hangi ölçekte firma olursanız olun yedekleme sistemine sahip olmak gerekiyor. Eski bilgileri yedeklemek ve otomotik yedekleme sisteminine geçilmesi gerekiyor. Yedekleme sistemi KOBİ'lerin çokça karşılaştığı fidye yazılımı saldırılarına karşın kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız!


Ön Muhasebe Nedir? Ön Muhasebe Nasıl Tutulur?

 Ön muhasebe ile işletmelerin temel finansal işlemleri gerçekleştirilir.

Ön muhasebe, genel muhasebenin ilk adımıdır. Ön muhasebe bir işletmenin mali yönetimini sağlayan her türlü bilginin işlenmesi ve takip edilmesidir. İşletmenin nakit, çek, senet, müşteri, stok, fatura veya banka hesaplarının kayıtları ve hareketleri, ön muhasebe aracılığı ile takip edilir.

Ön Muhasebe de Hangi İşlemler Yapılır?

Kasa takibi:

Firmanın günlük gelir, gider ve nakit akışının takibi için kullanılır. Nakit giriş çıkışlar, kayıt altına alınarak, yapılan tahsilat ve ödemeler izlenir. Böylece firmanın, nakit işlemlerinin takibi yapılır.

Banka hesaplarının takibi:

Firmanın bankalar aracılığıyla gerçekleştirdiği ödemeler, çekler, havale ve tahsilat gibi işlemlerin takip etmesi ön muhasebenin konusudur.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız!