Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 yılında kaç lira oldu?
Yeni yılın ilk günlerinde en çok merak edilen konuların başında AGİ geliyor.
AGİ bir işçinin medeni haline göre, çocuğu varsa, çocuk sayısına göre farklılık gösterir. Bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 16 yaşından sonra sigortalı çalışanların, asgari geçimini sağlayacak bölümün hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf bırakılmasıdır.
2007 yılına kadar, çalışanlar yıllık alışverişlerinden elde ettikleri fatura ve fişleri biriktirip iş yerlerine teslim ederek vergi iadesi alıyorlardı. 2007 yılından sonra bu uygulama yerini AGİ'ye bıraktı. İşverenler belirlenen AGİ tutarını çalışana net ücret üstünden ek olarak ödeme yapıyorlar. Ayrıca işverenler, AGİ tutarını vergiden düşüyorlar.
AGİ olarak, çalışana ödenecek senelik tutar; bir yıllık asgari ücretin yüzde 50'sine, yüzde 15 oranı uygulanarak hesaplanıyor.
Medeni halin ve çocuk sayısının değişmesi AGİ'yi nasıl etkiler?
İşçiler, medeni durumlarının, çocuk sayılarının ve eşinin gelir durumunun değişmesi halinde "Aile Durumu Bildirimi" ile işverenlerine bildirimde bulunmaları gerekir. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanır.
AGİ'den kimler yararlanamaz?
Yazının tamamını okumak için tıklayınız!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder