27 Eylül 2017 Çarşamba

Denizden bir günde 8 bin ton çöp topladılar

Uluslararası Sahil Temizlik Günü 16 Eylül günü 32. kez çeşitli etkinliklere sahen oldu. Ocean Conservancy (Okyanus Koruma) organizasyonu tarafından düzenlenen etkinlikler ilk kez 1986 yılında Teksas’da başladı.
Ocean Conservancy, her etkinlikte denizlere ulaşan çöpün arttığını belirtiyor. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atık okyanusa ve sahillere ulaşıyor. Bu plastik atıklar yabani hayatı etkiliyor, kumsalları kirletiyor, yerel hükümetlere çok büyük mali yük yaratıyor.
Yesilist'ten Görkem Gömeç'in derlediği habere göre, kumsallardan en çok toplanan çöpler ise; sigara izmariti, plastik şişeler, gıda ambalajları, plastik şişe kapakları ve pipetler. Bunlar özellikle deniz kuşlarına ve kaplumbağalarına karşı ölümcül bir tehlike yaratıyor.
Doğada çözünemeyen plastikler giderek daha küçük parçalara ayrılarak, mikroplastik denilen parçacıkları oluşturuyor. Bu maddeler özellikle son yıllarda, deniz tuzunda, balıklarda ve hatta birada bile bulunmaya başladı.
Bu sorunların farkında olan Ocean Conservancy ve gönüllüler, Hawaii Adalarından Latin Amerikaya, Hong Kong’dan İsveç’e yaklaşık 500 bin kişi ile plastikten kurtulmuş temiz bir deniz için harekete geçti. Bu yıl 8 bin tonun toplandığı etkinlik ile beraber son 30 yılda bu etkinlikler ile 93 bin ton çöp toplandı.
En son yayınlanan rapora göre 2016 yılında toplanan çöpün ağırlığı; 700 Afrika fili, 600 beyaz gergedan, 500 su aygırı, 400 zürafa, 300 Nil timsahı, 200 zebra ve 100 aslanın toplam ağırlığına eşit. Kıyılardan toplanan balıkçılık ağları ile 9 kişi Dünya üzerinde bilinen en derin nokta olan Mariana Çukuru’na aynı anda inebiliyor.
Sahillerde o kadar çok balon bulunmuş ki, bu balonlar ile bir deniz aygırını uçurmak mümkün. Sahillerde sigara değil aynı zamanda çakmak da oldukça fazla bulunmuş; hatta bu çakmaklar üstüste dizilirse Eyfel Kulesinden 10 kat daha yüksek bir yapı ortaya çıkıyor. cnntürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder