3 Eylül 2016 Cumartesi

Çığlık'ın 100 yıllık gizemi çözüldü

Ressam Edvard Munch'un meşhur 'Çığlık' tablosunun üzerindeki beyaz lekenin uzun süredir 'kuş pisliği' olduğu düşünülüyordu. Yeni tarama tekniği ile tekrar incelenen tablonun üzerindeki lekenin mum izi olduğu tespit edildi.


Sanat tarihinin en önemli eserlerinden biri olan ressam Edvard Munch imzalı ünlü 'Çığlık' tablosunun 100 yıllık gizemi sonunda çözüldü. Tablonun orta kısmında bulunan gelişigüzel beyaz lekenin ne olduğu, ressamın bilerek yapıp yapmadığı bilinmiyor ve tartışmalara neden oluyordu. 
Birçok teorinin arasında en yaygın olan ve kabul gören ise; tablonun üzerine kuş pislemiş olabileceğiydi. Şu ana kadar lekeyle ilgili bir açıklama getiremeyen yetkililer müjdeli haberi sonunda meraklılarına duyurdu. Tablonun üzerinde bulunan ve eserle alakası yokmuş gibi görünen lekenin sebebi 'mum'. Ancak hala mumun ressamın istediği ile mi tablonun üzerine sürüldüğü yoksa bir kaza mı gerçekleşmiş olduğu bilinmiyor.


En popüler olan 'lekeli tablo'

Munch, 1893 ile 1910 yılları arasında orijinal adıyla 'The Scream' tablosunun dört farklı versiyonunu çizdi. Fakat zamanla en popüler olan versiyon; turuncu ve alacalı bir gökyüzüne sahip ve üzerinde büyük bir beyaz leke olan oldu. Ünlü tablo 100 yılı aşkın süredir Norveç Ulusal Müzesi'nde korunuyor. Ününe sebep olan lekenin oluşmasının nedeninin, resim çalışmasının açık alanda yapılmış ve üzerine kuş pislemiş olabileceğiydi. 

Antwerp Üniversitesi'nden görevlendirilen araştırma ekibi, yeni üretilen ve Macro X-ray Floresan Tarayıcı denilen aletle tabloyu inceledi ve 100 yılı aşkındır gizemini koruyan sırrın perdesini kaldırdı. 


Yeni üretilen analiz makinesi daha önce de Van Gogh ve Rubens'in tabloları üzerinde de kullanıldı.
Çalışma ekibinde görevli Frederik Vanmeert, İngiliz The Mirror'a verdiği röportajda "Munch'ın mum ışığında tablosuna bakarken mumun eriyerek tabloya düşmüş olabileceğini düşündüklerini" aktardı. Çalışmanın önderi olan Dr. Geert Van der Snickt ise "analiz teknolojisinin çok ileri boyutlara taşındığını ve bu tarayıcı ile birçok ikonik tablonun araştırılabileceğini" ifade etti. (cnntürk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder