Japonlar tasarıma ne kadar önem veriyorsa doğaya da o kadar saygı gösteriyor. Tasarım konusunda doğa ve geçmişe saygı her zaman öncelikli oluyor. İşte bir istasyonun öyküsü
1910 yılında açılan Kayashima istasyonu, yerel kayıtlara göre tarihi çok eskilere giden bir ağacın yanına kurulmuş. Bölgenin nüfusu arttıkça, bu istasyonun da geliştirilmesi gerekmiş. Yesilist sitesinde Görkem Gömeç'in haberine göre, 1972 yılında onaylanan proje ağacın kesilmesini öngörmüş ama 700 yıllık uzakdoğuya özgü bir defne ağacı olan kafur ağacı hala dimdik ayakta.
Bazıları ağacın kesilmemesini batıl inançlara bağlıyor. Anlaşılan o ki, kafur ağacı bölgeye özgü bir mabuta adanmış mabet olarak kabul edilmekteymiş. Ağacın kesilmesi ise bu yüzden yerel halkta çok büyük bir tepki uyandırmış. Ağacın kesilmesi durumunda ağaca dokunanların lanetleneceği şeklinde hikayeler yayılmaya başlamış.
Her ne kadar böyle hikayeler dolaşmış olsa da, bölge yetkilileri arkasında bu kadar tarihi olan bir doğal anıtın yok olmamasını istemediklerini belirterek planın değişmesi şekilde bir karar almışlar. Tren istasyonu genişletilmek yerine istasyon birden fazla katlı hale getirilmiş ve çatısından dallarının çıkması sağlanarak ağacın büyümesi engellenmemiş.
Bölgede bulunanlar ise işi sağlama alıp ağacı kızdırmamak için hemen yanına bir de adak koymuşlar. Sebebi ne olursa olsun, geçmişini ve doğasını koruyan Japon halkı bir kez daha kendini kanıtlamış oldu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder