7 Mayıs 2017 Pazar

Macron Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı

Fransa'da halk cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına geçti. Demokrat aday 39 yaşındaki Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı yarışını oyların yüzde 65'ini alarak rakibi Marine Le Pen'in önünde bitirdi.

Fransa'da bugün ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandıktan yüzde 65,9 oyla Emmanuel Macron önde çıkarak yeni cumhurbaşkanı oldu.
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre yeni cumhurbaşkanı, En Marche (Yürüyüş) hareketinin lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron oldu.
Sonuçların açıklanmasından sonra ellerinde Fransa bayrağı ile Yürüyüş hareketinin renklerini taşıyan Macron taraftarları, kutlamaların yapılacağı Louvre Müzesi'nin önünde yer alan meydanı doldurdu.
Fransa'da aşırı sağ, tarihin en yüksek oy oranına ulaştıİkinci turda Macron'un rakibi aşırı sağ Marine Le Pen'e verilen oylar ise yüzde 34,1'de kaldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Le Pen'in aldığı oy oranı ise aşırı sağın elde ettiği en yüksek oy oldu.
Tarihin en düşük ikinci katılımı
Seçimlere katılım oranı yüzde 74de kaldı. Bu oran 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılımlı seçim olarak kayıtlara geçti. 2012 yılında ikinci tur seçimlerine katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti.
'Daha iyi bir gelecek'
Emmanuel Macron, “Daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyorum” dedi.
Sandık çıkış anketlerine göre Fransa cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, Fransa'yı yeniden birleştireceğini belirterek, "Bizi bölen şeylere karşı mücadele edeceğim." dedi.
Macron, sandık çıkış anketlerinde cumhurbaşkanlığını kazandığının açıklanmasının ardından zafer konuşması yaptı.
Fransa'nın bölünmüş olduğunu bildiğini ifade eden Macron, bu konudaki kızgınlığı, endişeyi ve şüpheyi anladığını ifade etti. Macron, "Bizi bölen şeylere karşı mücadele edeceğim." ifadesini kullandı.
Fransa tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını vurgulayan Macron, bundan sonra da Fransa ve Avrupa'yı savunmaya devam edeceğini kaydetti.
Macron, terörizmle de sonuna kadar savaşacağını vurgulayarak, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a da desteğinden dolayı teşekkür etti.
Macron'un bu akşam ilerleyen saatlerde Louvre'da seçmenleri ile bir araya gelmesi bekleniyor.
İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron'un galibiyetinin gece saatlerinde resmen netleşeceği tahmin ediliyor.
Yasal resmi sonuçlar ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs'ta açıklanacak.
Yeni Cumhurbaşkanı'nın görevi 14 Mayıs'a kadar François Hollande'dan devralması bekleniyor.

İngiltere: 'Çalışmak için heyecanla bekliyoruz'
İngiltere Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada Başbakan Theresa May’in, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre zaferini ilan eden Macron’u seçim başarısından dolayı içtenlikle tebrik ettiği belirtilerek, “Fransa en yakın müttefiklerimizden biri. Yeni Cumhurbaşkanı ile geniş bir yelpazeye yayılan ortak önceliklerimiz üzerinde çalışmak için heyecanla bekliyoruz.” denildi.
Aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı zafer elde eden Macron’un seçimi kazanmasını coşkuyla karşılayan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ise sosyal paylaşım platformu Twitter’daki şahsi hesabından yazdığı iletisinde, "Yaşasın, Macron cumhurbaşkanı. Avrupa’yı bir umut sarıyor." ifadesini kullandı.
Almanya sonuçtan memnun
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu Emmanuel Macron'un kazanması Almanya'da memnuniyetle karşılandı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel adına ilk açıklama federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert'ten geldi. Seibert, twitter üzerinden gönderdiği mesajda, "Tebrikle Emmanuel Macron. Sizin zaferiniz güçlü birleşmiş bir Avrupa'nın ve Alman-Fransız dostluğunun zaferidir” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Steinmeier'dan tebrik
Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de Fransa'da seçimleri kazanan Macron'u tebrik etti. Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, Fransız seçmenin verdiği karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Steinmeier, açıklamasında Avrupa ve komşu bölgelerdeki sorunların üstesinden ancak Fransa ile birlikte gelinebileceğini ifade ederek, "Almanya'nın güçlü bir Fransa'ya ihtiyacı var. Almanya ve Fransa'nın gelecek yıllarda sıkı, güven dolu ve başarılı işbirliğini devam ettireceğine inanıyorum” dedi.

Gabriel: Bu Avrupa ve Almanya için iyi bir gün
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Macron'un seçilmesinden duyduğu memnuniyeti "Bu Fransa için iyi bir gün! Avrupa ve Almanya için de iyi bir gün” sözleriyle dile getirdi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gabriel, pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, Fransızların "dışlama, sinizm ve nefreti değil iyimserliği, reformları, dünyaya açık olmayı, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği seçtiğini” vurguladı.
Macron'un "milliyetçi ve popülistlere karşı koyulabildiğini” gösterdiğini işaret eden Gabriel, Almanya'nın önümüzdeki dönemde Macron'u destekleyeceğini ifade etti.
Fransız siyasetçilerden tebrik yağmuru
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Bernard Cazeneuve ve Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un, sandık çıkış anketlerine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olan Yürüyüş Hareketinin lideri Emmanuel Macron'u tebrik ettiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, Macron'la telefonla görüştüğünü ve seçim sonuçları dolayısıyla kendisini tebrik ettiğini belirtti.
Hollande, açıklamasında, "Macron'un zaferi, vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun cumhuriyetin değerleri etrafında birleşmek istediğini, Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı olduğunu ve dünyaya açılan bir Fransa istediğini gösteriyor." ifadesine yer verdi.
François Hollande, "Asıl sorun, Fransa'yı başarıya ve sosyal adalete götürecek yolda devam edebilmek için birleşmektir." değerlendirmesini yaptı.
Başbakan Cazeneuve de yazılı açıklamayla Macron'u tebrik ederek başarı dileklerini iletti.
"Seçim sonuçları, aşırı sağın feci projesini reddeden seçmenlerin akıllarının berraklığını ve cumhuriyetin değerlerine sarsılmaz bir şeklide bağlı olduklarını gösterdi." ifadesini kullanan Cazeneuve, seçmenlerin Fransa'nın genel çıkarlarını gözetme endişesiyle dünyada yaşanan sorunlara, özellikle de terör sorununa karşı AB'ye bağlı kalmayı tercih ettiklerini kaydetti.
Macron'un zaferinin bütün Fransızların zaferi olması gerektiğini belirten Cazeneuve, sol partinin şu anki tarihi zamanın ve sorumluluğun bilincinde olduğunu ve Fransa'nın başarısına katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.
Bakanı Ayrault da sosyal medya hesabından "Yeni cumhurbaşkanına tebrikler. Fransa ve Avrupa için başarı dileklerimi iletiyorum." mesajını paylaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder