ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan imzasını çektiğini duyurdu.
Trump, anlaşmanın “ABD’nin dezavantajına olduğunu, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj sağladığını” savundu.
ABD’nin yeni “daha adil bir anlaşma arayışında olacağını” ifade eden ABD lideri, “Bugünden itibaren anlaşmaya uymaya son veriyoruz” dedi.
Anlaşma, fosil yakıtlarının kullanımının kısıtlanması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla, küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini öngörüyor.
Trump’ın bu kararıyla ABD, anlaşmaya taraf olmayan Suriye ve Nikaragua’nın ardından üçüncü ülke olarak tarihe geçti.
KÖMÜR MADENLERİ AÇACAK
Trump, seçim kampanyası süresince ABD başkanı olduktan sonra 100 gün içinde ülkenin kömür endüstrisini geliştirmek adına anlaşmadan çekileceği vaadinde bulunmuştu.
Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, anlaşmadan çekilmesinin ülkenin petrol ve kömür endüstrisine yardımcı olacağını savunuyor.
Anlaşma için “hiç adil değil” diyen Trump, yeni kömür madenleri açılacağını, Batı Virginia ve Pensilvanya’da planlamaya başladıklarını söyledi.
Paris İklim Anlaşması’yla çok sayıda ABDlinin işlerini kaybedeceğini belirten Trump “Bizim ihtiyacımız olan bu değil. Kömür madencilerini çok seviyorum” dedi.
Muhalifler, bu kararla beraber ABD’nin müttefikleriyle arasının açılacağı görüşünde.
PİTTSBURGH’DAN TRUMP’A YANIT
Trump konuşmasında “Ben Pittsburgh vatandaşlarını temsil etmek için seçildim, Paris değil” dedi.
Bunun üzerine Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto, Twitter hesabından Trump’a tepki gösterip “Pittsburgh Belediye Başkanı olarak, halkımız, ekonomimiz ve geleceğimiz için Paris Anlaşması’nın yönetmeliklerine uyacağımın teminatını veririm” mesajı paylaştı.
‘SÜREÇ 2019’DAN ÖNE BAŞLAYAMAZ’
BBC Washington muhabiri Anthony Zurcher, anlaşmadan çekilme kararının kolay uygulanamayacağını söylüyor. Zurcher, Trump’ın anlaşmadan imza çekme kararını tebliğ etse de, resmi sürecin bir sene sürdüğünü ve Kasım 2019’a kadar başlayamayacağını dile getirdi.
Fransa’nın başkenti Paris’te 2015 yılında yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla imzalanan anlaşmada, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması konusunda uzlaşılmıştı.
Anlaşmada imzası olan ülkeler, küresel sera gazı emisyonunu düşürmeyi hedefliyor. Bu adım, fosil yakıtların yanması sonucu oluşan karbondiyoksit gazının da azaltılması anlamına geliyor.
Bilim insanları, küresel ısınma, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, kuraklıklar ve sert fırtınalardan karbondiyoksit oranlarını sorumlu tutuyor.
Uzmanlar, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin küresel iklim değişimine etki edeceği, sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklıkların daha sık yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Anlaşmaya göre ABD’nin karbon emisyonlarını 2025 yılı itibarıyla 2005 seviyesinden yüzde 26-28 düşürmesi gerekiyordu.
İmzasını çeken ABD, Çin’den sonra karbondioksit emisyonunda ikinci sırada geliyor. Sözcü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder