8 Mart 2020 Pazar

İhracat e-Fatura Uygulamasında Sıkça Sorulan Sorular

GİB tarafından 1 Temmuz 2017'den sonra İhracat e-Fatura ve Tax-Free faturalarının e-Fatura sistemine dahil edilmesiyle ihracat süreçleri de dijital ortama taşınıyor. Uygulamayla, ihracat faturaları, GİB üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na iletilecek ve faturalar doğrudan, Bakanlık tarafından görüntülenecek.

İHRACAT E-FATURA UYGULAMASINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Türkiye sınırlarına girişi olmayan Transit Ticaret kapsamındaki satışlar ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli midir?

Hayır. Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile yurtdışına çıkan malın faturası ihracat e- faturası şeklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çıkmayan fatura eskisi gibi kağıt veya gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.

2- İhracat ve tax free faturası düzenleyen e-fatura mükellefleri portal yöntemini kullanabilir mi?

Portal yöntemini kullanan ve ihracat veya tax free faturası düzenleyen mükellefler uyumlu bir yazılım programı kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturası veya tax free faturası düzenleyebilecektir.

Bununla birlikte Başkanlık gerekli çalışmalara başlamış olup, GİP portal uygulaması 1.7.2017 tarihine kadar ihracat ve yolcu beraberi eşya faturası düzenleyebilir hale gelecektir. Ancak GİB portal yeterli düzeyde mobilite sağlamadığından ihracat ve tax free kapsamında düzenlenecek e-Faturalarda tavsiye edilmemektedir.

3- Serbest Bölgelerdeki şirketlere düzenlenen e-faturalar, alıcı da e-Faturaya kayıtlı bir kullanıcı ise ihracat e-faturası olarak mı düzenlenmelidir?

Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-Fatura uygulamasına kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek, değilse kağıt fatura düzenlenecektir.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder