21 Temmuz 2015 Salı

600 bin yeni mezuna deneyimsiz iş fırsatı

İş arayan yeni mezun bir gencin bu yolda en büyük engeli 'deneyim'dir. İşte o deneyimi kazanmak için büyük fırsat sunan 'deneyim aramayan' işler... En uygun kariyer başlangıcını sunan sektörlerde turizm ve perakende başı çekiyor.


Bu yıl üniversitelerden mezun olan yaklaşık 600 bin genç de iş arayanlar kervanına katıldı. Yeni mezunlar, işe alımların küçük bir bölümünü oluştursa da bazı sektörlerde deneyimsiz gençlere daha fazla iş fırsatı sunuluyor. Yenibiris.com’un 2015 verilerine göre, iş deneyimi olmayanlara en çok yer veren sektörler arasında ilk sıralarda turizm, perakende, eğitim, inşaat, bilişim ve çağrı merkezi geliyor. En çok işe alım yapılan bölümler ise satış, pazarlama ve muhasebe.
Yönetici olmayı unut

İş arama sürecinde farklı sektörlerden yöneticiler de gençlere ciddi önerilerde bulunuyor. Mudo CEO’su Barış Karakullukçu, "Mezun olurken birçoğunuzun aklında günde 8 saatten fazla çalışmayacağınız, çok yorulmadan iyi maaşlar elde edebileceğiniz ve hızla kariyer basamaklarını tırmanıp başkalarını yönetmeye başlayacağınız bir iş hayali var. Ama 16 yıldır hep tersini yaşadım ve başarı için temel kuralın ‘çok çalışmak’ olduğunu anladım" diyor. İK yöneticisi ve öğretim görevlisi İdil Türkmenoğlu da, şu görüşte: "İş bulduktan sonrası kolay" diyenler iş ararken deneyim biriktirsin. 'Garsonluk yapmam, kasada durmam' diyorsa, bedavaya da olsa bir işe gidip gelsin." Bol bol görüşme yapım İnsan Kaynakları Yöneticisi, yetenekvekariyer.com kurucusu Cengiz Çatalkaya ise, "Mezuniyet sonrası iş arama süreci uzayabilir, sabırlı olun. Sosyal medyayı iş ve kariyer amaçlı nasıl kullanacağınızı öğrenin" diyor. Duman Management Consultancy Kurucusu Yiğit Duman'a göre ise, iş arama sürecinin uzun ve yorucu geçebileceği unutulmamalı. Bol bol iş görüşmesi yapmaktan kaçınmamalı ve asla yılmamalı. Farklı işler deneyin Yapı Kredi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, "Mümkün olduğunca farklı iş tanımlarına sahip alanlarda deneyim elde edin. Kendinizi daha iyi tanıyacak, özelliklerinize en uygun işi bulmada önemli bir deneyim kazanacaksınız" diyor.

Hangi işleri yapabilirsiniz?

İş arayan yeni mezunlara rehber olacak, deneyim gerektirmeyen başlangıç pozisyonları şöyle:

- Turizm: Önbüro elemanı, rezervasyon uzmanı, acenta satış yetkilisi, garson. - Perakende: Mağaza satış danışmanı, kasiyer, muhasebe uzman yardımcısı. - Bankacılık: Gişe yetkilisi. - Çağrı Merkezi: Müşteri temsilcisi. - Eğitim: Anaokulu öğretmeni, stajyer öğretmen, eğitim danışmanı. - İnşaat: İnşaat mühendisi, teknik çizim elemanı, elektrik teknikeri. - Bilişim: Yazılım uzmanı, teknik destek elemanı. - Sigorta ve Emeklilik: Finansal danışman. - Sağlık-Tıp: Hemşire, tıbbi sekreter, yönetici adayı. - Hizmet: Satış temsilcisi. - Elektrik-Elektronik: Elektrik mühendisi. - İthalat-İhracat: Müşteri temsilcisi, muhasebe elemanı. - Üretim: Satış temsilcisi, üretim elemanı. - Otomotiv: Filo satış danışmanı. (Akşam)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder