Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Türkiye’ye gelen mülteci sayısının artmasından endişe ediyor. Roth’a göre Türkiye’nin bu kadar mülteciyle tek başına baş etmesi zor.
Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, parlamentoda bir grup Türk gazeteciyle görüştü.Almanya Federal Meclisi’ndeki görüşmede Roth, yaşanan mülteci krizi üzerine Avrupa’nın Türkiye’ye önerdiği, mültecilerin geri kabulü karşılığı finansal yardım, vize serbestisi ve AB müzakerelerinde bazı fasılların açılması gibi koşulları içeren anlaşma paketini sert bir dille eleştirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mülteci krizine karşı Türkiye’ye sunduğu anlaşma paketini çok fazla eleştirdiğini belirten Roth, “Türkiye’de şimdikinden çok daha fazla mültecinin bulunmasıyla sonuçlanacak böyle bir anlaşmayı Türk Hükümeti’ne nasıl teklif edebilirler? Türk toplumu bu kadar yüksek sayıda mülteciyle nasıl baş etsin?” dedi.
BEDELİ ÇOK AĞIR
Cladua Roth, Suriye ve Irak’ın durumundan dolayı Türkiye’ye gelen mülteci sayısının önümüzdeki günlerde daha da artmasından korktuğunu belirterek, şöyle konuştu: “Suriye’ye yapılan operasyonların ardından çok daha fazla Suriyeli göçmenin geleceği tahmin ediliyor. Ayrıca insani trajedilerin yaşandığı Irak’tan ve Afganistan’da gelen mülteci sayısının da artacağı düşünülüyor. Türk toplumu bu kadar yüksek sayıda kadın, erkek ve çocuk mülteciyle nasıl baş etsin? Bu kadar çok sayıda mülteciyi Türk toplumuna nasıl entegre edebilirsiniz? Türkiye’ye bunun karşılığında para teklif etmenin, bir takım sözler vermenin ya da AK Parti için bir tür seçim kampanyası olarak görülebilecek şekilde seçimlerden önce Türkiye’yi ziyaret etmenin Türkiye açısından da, mülteciler için de, Avrupa Birliği için de bedeli çok ağır.”
‘BASINA BASKILAR BENİ ŞOKE ETTİ’
Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Türkiye’de son aylarda basın özgürlüğüne yönelik yaşanan baskılardan dolayı “şoke olduğunu” da belirtti. Roth, bu konuda da şunları söyledi:
‘BÖYLE DEMOKRASİ OLMAZ’
“Basın özgürlüğü olmadan demokrasi de olmaz. Hayatta kalmak için ekmeğe ve suya ne kadar ihtiyacınız varsa ifade ve basın özgürlüğünü de o kadar ihtiyacınız vardır. Türkiye’de sivil haklar büyük ölçüde azaltıldı, basın özgürlüğünün üzerindeki baskılar ortada, ayrıca yargı bağımsızlığından da artık bahsedemiyoruz. Avrupa Komisyonu’nun ilerleme raporunda basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve sivil haklarla ilgili eleştiriler açıktı ve rapor seçimlerden önce yayınlanmaya hazırdı, komisyonun bunu seçimlerden önce yayınlamamasını çok eleştirdik.”
Claudia Roth, Türkiye’de son 20 yılda görülmemiş ölçüde kutuplaşma olduğuna da dikkat çekerek, “Bir tarafta ‘Biz’ yani AK Parti var, diğer tarafta da ‘diğerleri.’ Siyah ve beyaz gibi bir ayrışma var ve de toplumu bir araya getirmeye yönelik hiçbir çaba yok” değerlendirmesi de yaptı.
(hürriyet.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder