15 Kasım 2016 Salı

Şile’de düzenlenen ‘4.Tohum Takas Şenliği’ne yoğun ilgi

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Küresel Isınma Komitesi tarafından desteklenen Şile Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen “4.Tohum Takas Şenliği” yoğun ilgi gördü.


Çok sayıda sivil toplum örgütü ve Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Küresel Isınma Komitesi tarafından desteklenen Şile Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen “4.Tohum Takas Şenliği” yoğun ilgi gördü.

Türkiye’nin tek çevreci sivil toplum örgütü (EGD) internet haber sitesi iklimekonomisi.org tarafından da desteklenen etkinlikte çiftçiler; yanlarına getirdikleri doğal tohumları, ücretsiz olarak, karşılıklı takas etti. Tohumların takası ile üretim çeşitliliğinin arttırılarak, ‘ata-dede tohumlarının’ gelecek nesillere aktarılması hedeflendi.

4.Şile Tohum Takas Şenliği, 13 Kasım 2016 Pazar günü, Şile Yeryüzü Pazarında düzenlendi. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Başkanı Celal Toprak ve EGD’nin Küresel Isınma Komitesi  üyeleri katıldı. Medya alanında en etkin meslek örgütlerinden biri olan Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bu etkinliğe sosyal sorumluluk çerçevesinde destek veriyor.

Türkiye’nin sivil toplum destekli tek çevreci haber sitesi olan iklimekonomisi.org desteği ile yapılan etkinliklerde, daha yaşanabilir kentler ve daha yaşanabilir bir dünya mesajları verildi.

İSTANBUL’UN İLK, DÜNYANIN 45.’Cİ YERYÜZÜ PAZARI

Şile’nin İstanbul’un ilk, dünyanın 45.’ci yeryüzü pazarı olduğunu ifade eden Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, şunları söyledi: “Bu alanda en iyi olmaya çalışıyoruz. Yeryüzü pazarı, slow city – slow food konseptiyle oluşan İtalyan menşeili bir harekettir. Topraktan tezgaha aracısız olarak ürünlerin, tüketicilere güvenilir ve sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir modeldir. Şile olarak, tarımsal kalkınma, tarım ekonomisi ve turizm vizyonu ile yola çıktık. Her Cuma ve Pazar günü Şile’de yeryüzü pazarımız kuruluyor ve İstanbulluların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Nitekim Şile, 790 kilometrekaredir. Şile’nin yüzde 80’i ormandır. Bakiye arazinin de yüzde 40 tarım alanıdır. Biz şuan, tarımsal alanımızın yüzde 10 ile yüzde 20’sini kullanıyoruz. Bu rakam daha yüzde 80 tarım alanı potansiyelimizin olduğunu gösteriyor. Şu anki mevcut Yeryüzü pazarımızı 10 kat ve üstünde büyütme kapasitemiz bulunuyor. Şile, ormanlarıyla İstanbul’un akciğeridir. Sağlıklı ve doğal ürünleriyle İstanbul’un karaciğeridir. Aynı zamanda İstanbul’un yüzde 60 su potansiyelini temsil etmektedir. Özetle Şile ilçemiz, İstanbul’un eko-sürdürülebilirliğinin teminatıdır” dedi.

DEVAM EDEN YATIRIMLAR, 2017’DE TAMAMLANIYOR  

Şile’nin yatırım atağında olduğunu anlatan Can Tabakoğlu, şunları kaydetti: “Yat limanı inşaatımız devam ediyor, önümüzdeki yıl tamamlanacaktır. Katlı otoparkımız da gelecek yıl tamamlanır. Yüzme havuzlarımız yakında bitmek üzeredir. Bin yataklı kongre merkezimi planladık, müteşebbise hazır hale getirdik. Açık hava müzesi ve şile bezi modelleme merkezini de önümüzdeki yıl açacağız. 2017 yılı Şile’nin hasat zamanı olacaktır” diye konuştu. Şile bezine coğrafi işareti aldıklarını, 2017’de İstanbul’da yapılacak uluslararası Arıcılık kongresinde Şile’nin aktif olacağını belirten Can Tabakoğlu, önümüzdeki yıllarda Şile’nin daha yoğun olarak gündemde olacağını sözlerine ekledi.

70 YILLIK DOMATES TOHUMU TAKASTA

Yerel tohumların devamlılığı sağlamak ve önemini vurgulamak için Şile Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Slow Food Şile Palamut Birliği, İlçe Tarım Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin desteğiyle gerçekleştirilen 4.Şile Tohum Takas Şenliği’nde; tohum ekme atölyesi, ekşi mayalı ekmek yapımı atölyesi, şifalı bitkiler çayı demleme atölyesi, narlı ekmek ve narlı içecek atölyesi, müzik dinletileri ve çocuklar için puzzle atölyesi yer aldı. Organik ve doğal ürünlerin sergi ve satışının yapıldığı şenlikte, yerli ve doğal tohumlar “ücretsiz” takas edildi. Takas edilen tohumlar arasında Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nden getirilen 70 yıllık domates tohumu yoğun ilgi gördü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder