Bugün 10 Kasım… Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 78'inci yıldönümü… Ancak acı hâlâ ilk günkü gibi!.. Atamızı büyük saygı, minnet ve hasretle anıyoruz… Onun mirasına sahip çıkıyoruz.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyanın önünde saygıyla eğildiği bir liderdi. Ömrünü, Türk Milleti'ne ve Türkiye Cumhuriyeti'ne adadı… 1937 yılında ilk hastalık belirtileri ortaya çıktığında Yalova'daydı. Hemen tedaviye başlandı. Atatürk'e siroz teşhisi konmuştu. Kendini Türk hekimlerine emanet etti…
KOCA BİR ÜLKE YASTA
Deniz havası iyi geldiği için bir süre Savarona'da kaldı. Hastalığı ağırlaşınca İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'na nakledildi. Hastalığının ciddiyetini kavrayarak 5 Eylül 1938 günü de vasiyetini yazıp servetinin büyük bir kısmını Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarına bağışladı. Kasım ayı başında durumu daha da ağırlaştı. Doktorları hep yanındaydı. Türk Milleti dualarıyla Atasını yalnız bırakmıyordu.
Ve tarih 10 Kasım 1938, günlerden perşembe… Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, saat 9'u 5 geçe Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ün ölüm haberi tüm yurdu yasa boğdu. 7'den 70'e herkes gözyaşı döktü… Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede de yas ilan edildi.
MİLLET ATASINA KOŞTU
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı, 16 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'ndaki katafalka konuldu. İstanbullular son kez Atasıyla buluştu. Üç gün üç gece, gözü yaşlı bir insan seli Atatürk'e olan bağlığını gösterdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün cenaze namazı da 19 Kasım günü yine Dolmabahçe'de kılındı. On iki generalin omzunda sarayın dış kapısına çıkarılan tabut, top arabasına konularak, gözyaşları arasında Gülhane Parkı'na götürüldü.
DONANMA EŞLİK ETTİ
Ulu Önder Atatürk'ün naaşı buradan Yavuz zırhlısına nakledildi. Büyükada açıklarına kadar Türk Donanması ve törene katılmak için gelen yabancı gemilerin eşlik ettiği Yavuz zırhlısı, cenazeyi İzmit'e götürdü. Mustafa Kemal'in naaşı buradan da özel bir trenle Ankara'ya gönderildi.
21 Kasım 1938'de yabancı devlet yetkililerinin de katıldığı büyük bir törende geçici kabri olan Etnografya Müzesi'ne defnedildi.
ARADAN 78 YIL GEÇTİ AMA…
Ulu Önder için hazırlanan anıt mezarın tamamlanmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'te Etnografya Müzesi'nden alınarak Anıtkabir'e nakledildi. Yurdun her ilinden getirilmiş olan vatan topraklan ile hazırlanan ebedî istirahatgâhına yerleştirildi. Atatürk'ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 78 yıl geçti. Türk Milleti'nin acısı dinmedi.
Atatürk'e olan sevgi, özlem ve minnet her geçen yıl, her geçen gün daha da arttı. Millet, Ulu Önder Atatürk'e ve onun devrimlerine bağlılığını göstermek için Anıtkabir'e akın etti. Tıpkı bugün de olacağı gibi…
1953'te Anıtkabir'deki ebedî istirahatgâhına defnedildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder