Resmi Gazete'de yayınlanan 509 Sıra Nolu, VUK Genel Tebliği ile; e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-İrsaliye uygulamalarının kapsam ve zorunluluk şartları yenilendi.
Uzun zamandır beklenen tebliğinin yayınlanması ile e-Dönüşüm piyasası olabildiğince hareketlendi.
e-Arşiv sistemine geçiş zorunlu mu?
Tebliğ'e göre; e-Fatura'yı kullanan tüm mükelleflerin 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e-Arşiv Fatura kullanmaları zorunlu hale getirildi.
2018 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-Arşiv kullanmaları gerekiyor.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin 1 Ocak 2020'den sonra düzenlenecek faturaların, vergi mükelleflerine vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi, vergi mükellefi olmayanlara, vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL'yi aşan fatura düzenlemesi durumunda, söz konusu faturaların e-Belge düzenleme portalı üzerinden "e-Arşiv Fatura" olarak düzenlenmesi de zorunlu oldu.
Ayrıca aracı hizmet sağlayıcılar, internet ortamında ilan yayınlayanlar, internet reklamcılığı hizmet aracıları ve meyve, sebze ticareti ile uğraşan mükellefler ciro limitine bakılmaksızın e-Arşiv kapsamına alındı. 1 Ocak 2020'den sonra e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Fatura kullanıcılarının, e-Arşiv uygulamasına geçmesi isteğe bağlıydı ancak yeni yayınlayan tebliğe göre en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar e-Fatura kullanan herkes e-Arşiv de kullanmak zorunda. 1 Ocak 2020 itibari ile kağıt fatura kesilemeyecektir.
Yazının devamını okumak için tıklayınız!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder