Ülkemizde AR-GE ve tasarım çalışmalarının desteklenmesi amacıyla hazırlanan iki vergi indirimi mevcuttur.
İlki 5746 sayılı kanun kapsamında, AR-GE merkezlerinde yapılan AR-GE, yenilik ve tasarım giderlerinin tamamının, kurumlar vergisine bağlı kazançtan düşürülmesini öngörmektedir.
İkincisi ise 4691 sayılı kanun gereği Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yapılan AR-GE çalışmalarından sağlanan kazancın kurumlar vergisinden düşürülmesini öngörmektedir. Firmaların AR-GE çalışmalarıyla alakalı olarak bu teşviklerden yalnızca birinden faydalanma imkanı vardır.
AR-GE indirimi nedir?
KVK'nun 10. maddesine göre AR-GE İndirimi; Kurumlar, Ar-Ge ve yenilik (yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme) çalışmalarıyla ilgili harcamalarının %100'ünü, beyanname üzerinden hesaplanan kurum kazancından düşürebilecekler.
Belirlenen Ar-Ge indirim miktarı, kurumlarca senelik kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannamesinin belirtilen satırına yazılarak kazançtan düşürülecektir.
Ar-Ge indiriminden, Yeminli Mali Müşavir tarafından hazırlanacak olan Ar-Ge indirim raporu ile yararlanılmaktadır.
AR-GE projesinin tüm aşamalarında teşvik söz konusu mu?
AR-GE projesinin tüm aşamalarında teşvikten yararlanılabilir. Projenin başından, ürünün piyasaya sürüleceği zamana kadar tüm süreç boyunca AR-GE indiriminden faydalanılması olasıdır. Bitirilmiş bir proje için, yeniden ürün geliştirilmek istenirse, yeni çalışmaların tamamı yeni bir AR-GE projesi olarak nitelendirilir.
Ar-GE indiriminden yararlanmak için firma içinde farklı bir birim gerekli mi?
AR-GE indiriminden faydalanabilmek için işletmelerde farklı bir departmanın olması gerekir. AR-GE çalışmalarının işletme kapsamında gerçekleşmesi şarttır.
Hangi giderler AR-GE harcaması olarak nitelendirilir?
Yazının tamamını okumak için tıklayınız!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder