8 Temmuz 2020 Çarşamba

Proforma fatura nedir?

Proforma fatura, teklif faturasıdır, ön fatura da denilmektedir. Proforma fatura özellikle dış ticarette kullanılır, uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilir. Proforma fatura karşılığı hizmet veya ürün verilmediği için ödeme de yapılmaz. Proforma faturanın maliye açısından ve kanunen hiç bir sorumluluğu yoktur. Ticaret ve Vergi Hukukunda "Proforma Fatura" ile alakalı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Dileyen her işletme Proforma faturayı kullanabilir. Yalnız Proforma fatura düzenlemek için ticari fatura kullanılmaz. Ayrıca fatura üzerinde "Proforma Fatura" ibaresi olmak zorundadır. İşletme, kağıt Proforma fatura düzenleyeceği gibi antetli kağıdıyla da Proforma faturayı hazırlayabilir.

Proforma faturanın amacı nedir?

Proforma faturada satılacak ürünün özellikleri, satış koşulları, ürünün cinsi, fiyatı, teslimi vs. gibi satışla alakalı tüm koşullar yazılır. Proforma fatura, satıştan önce hazırlanarak müşteriye iletilir. Faturanın düzenlenmeden önceki son halini kapsar. Proforma fatura müşterinize, işinize verdiğiniz ehemmiyeti anlatmak için mükemmel bir metottur. Kaşelenmiş proforma fatura sayesinde alıcının size olan güveni artar.

Alıcının proforma fatura talep etmesi; faturayı nasıl düzenleyeceğinizi, ödeme ve teslimatın nasıl gerçekleşeceği gibi bilgileri sizden yazılı olarak istemesi anlamına gelmektedir. Proforma faturayı alıcının tasdik etmesi, satış işleminin onaylandığı ve ticari faturanın kesilebileceği manasına gelmektedir. Ayrıca Proforma fatura sayesinde, ticari faturada olası hatalar minimuma indirgenmiş olur.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder