14 Kasım 2014 Cuma

50 bin kişi tabut üzerinde yaşıyor

BURSA’da birinci dereceden deprem bölgesinde yer alan Gemlik’in AK Partili Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçedeki binaların yüzde 90’ının riskli olduğunu söyledi. İlçeyi yüksek bölgeye taşımak için çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Fakat yerleşim için düşündüğümüz bin hektarlık alan, zeytinlik alan olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. İlçede o kadar sıkışmış durumdayız ki, ölülerimize mezar yeri yok. Diriye konut yapacak yer yok. Gemlik halkının 50 bini tabut üzerinde yaşıyor" dedi.

Gemlik’te kentsel dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 3 yıl önce altyapı çalışmaları yaparken, bina zeminlerinin riskli olduğunu fark ettiklerini ve ilçeyi zeytinlik alanların bulunduğu yüksek kesimlere taşınması ile ilgili bir çalışma başlattıklarını söyledi.

"İLÇEDE SIKIŞTIK"
Zeytin Koruma Kanunu nedeniyle yaptıkları planlara zeytin alanlarını işleyemediklerini ifade eden Yılmaz, "İlçede o kadar sıkışmış durumdayız ki ölülerimize mezar yeri yok. Mezarlığımız bitti, gömü yapamıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne, ’zeytin ağaçlarının olduğu bir bölgeye, ağaç kesilmeden gömü yapalım’ diye başvurduk.

Oradan da cevap alamadık. İlçemizde ölen kişileri, Bursa’daki Hamitler Kent Mezarlığı ile Doğu Kent Mezarlığına götürmemiz isteniyor. Ancak ikisi de ilçeye uzak. Biri 45, diğeri ise 65 kilometre. Vatandaşlar bunu kabul etmediği için insanları üst üste gömüyoruz. Sağına, soluna, yanına sıkıştırmaya çalışıyoruz. Ciddi bir sosyal problem. Ölüye yer yok, hastaya hastane yeri yok. Diriye konut yok" diye konuştu.


"BİNALARIN ÇOĞU DENİZ KUMU İLE YAPILMIŞ"
İlçede hizmet veren devlet hastanesinin 2000’li yılların başında yapılmasına reğmen, artan göçle birlikte kaliteli ve yeterli sağlık hizmeti vermediğini vurgulayan Başkan Yılmaz şunları söyledi: 200 yataklı hastanenin ihalesi yapıldı. Hastane yapılacak yerde zeytin ağacı olduğundan dolayı bunu da yapamıyoruz. Gemlik bu anlamda da çok çaresiz. Burada siyasi büyüklere ve siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. Allah aşkına Gemlik’te deprem olmadan bir çare bulalım.

Gemlik’te deprem olup 30-40 bin kişinin ölümünden sonra çare olmanın hiçbir faydası yok. Şimdiye kadar olduğu gibi hep ölenin arkasından ağlamayalım. Facia olmadan önce önlem alalım. Gemlik İlçesi’nde binaların yüzde 90’ı deprem riski taşıyor. Binaların çoğu 1999 depreminden önce yapılmış. Deprem yönetmeliğinde yer alan şartların hiçbirini taşımıyorlar. Çoğu deniz kumu ile yapılmış. Beton kalitesi çok kötü. Gemlik halkının 50 bini tabut üzerinde yaşıyor. Zaten zemin kötü. Yapılarında statiği kötü. Olası bir depremde, 6 şiddetindeki bir depremde bile -Allah vermesin- Gemlik yerle bir olur. Bunun acısını ben yüreğimde taşıyorum. Görevimi yaparak, sesleniyorum. Tüm siyasi partiler bize destek olsun. Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder