Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'e giderken Esenboğa havalimanında gündeme dair flaş açıklmalar yaptı.
Erdoğan; Cezayir'de yapacağım görüşmelerde bütün ilişkilerimizi etraflıca ele alacağız. Görüşmelerimizde aynı zamanda bölgemizdeki güncel gelişmelere ilişkin fikir alışverişi yapacağız. Cezayirdeki temaslarımın ardından ikinci Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'ne katılacağım. 14 Ülkeden katılım olacak bu zirveye. Diğer Avrupa ülkelerinden de üst düzey katılım bekliyoruz. Ekvator Gine'si Cumhurbaşkanı ve diğer cumhurbaşkanı ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştireceğim.
20 Kasım Günü bir akşam yemeğine ev sahipliği yapacağız, 21 Kasım'da da Zirveye eşbaşkanlık yapacağım. Ekvator Ginesi'nin yapacağı bu zirve son 10 yıldır sürdürdüğümüz Afrika politikamız açısından önemli bir gelişme. Artık Afrika ortaklık politikası diye adlandırdığımız yeni bir anlayışa geçmiş bulunuyoruz. Bugün 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz bulunuyor. Bayrağımız kıtanın hemen her bölgesinde iftiharla dalgalanıyor. Ortak çabalarımız neticesinde bugün Ankara'da 30'u aşkın Afrika ülkelerinin elçiliği bulunuyor. THY 40 noktaya uçuyor. Afrikalı kardeşlerimizle yürüttüğümüz yakın işbirliğinin inşallah her iki tarafında kazan kazan şeklinde devam etmesini arzuluyoruz. 2015-2018 dönemi ortak uygulama planı önümüzdeki dönemin yol haritası olacaktır. Zirvenin Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi çok daha ileri seviyeye taşıyacağına imkan tanıyacağına inanıyorum.
ÇÖZÜM SÜRECİNDE GELİNEN NOKTA
Bu tür şeylerin sözünü yapmak çok güzel. Uygulama asl olandır. Şuanda özellikle de 6-7 Ekim olaylarından sonra mevcut gelişmeler sözde değil özde olmalı. Temennim odur ki burada silahsızlanma konusunda atılacak adımlar ülkemizin huzuru için ülkemizde vatandaşlarımızın çözüm sürecinden beklentilerine cevap konusunda önemmli bir adım olacaktır. Bunu beklemek halkımızın hakkı olduğu kadar bizim de idealimizdir. Şuanda bu konuda atılacak adımları hassasiyetle takip ediyoruz. Hükümetimizin girişimlerini şuanda aynı şekilde izliyoruz. Beklentimiz inşallah çözüm süreci bu istikamette devam etsin.
SURİYELİ MUHALİFLERİN EĞİTİMİ
Eğit Donat ile ilgili olarak şuana kadar taraflar henüz kararlı bir adım atmış değil. Koalisyon güçleri içerisinde çok lokal çalışmalar oluyor. Onu zaten biz de yapıyoruz. İdeal olan yapılması gereken henüz yapılmış değil. Sadece Eğit Donat'ı konuşursak burada kendimizi aldatmış oluruz. Irak ve Suriye'yi farklı bir şekilde değerlendirmek durumundayız. Uçuş yasağından tutunuz güvenli bölgeye kadar bunun yanında Eğit Donat ile güçlendirilen adımların atılması lazım. Koalisyon güçleri kendilerine bizim de sorduğumuz ve tavsiye ettiğimiz bu adımları atmış değildir. Sadece bazı emareler ihtimaller var gibi bir süreci yaşıyoruz. Bu süreç gerçekleşmeden tabi Türkiye'nin buradaki tutumu şuan nasıl ise öyle devam edecektir.
Bir diğer konu Irak açısındandır. Yüzde 40'ı işgal altında olan Irak'ta da saydığım başlıklar aynı şekilde uygulamaya girmedikçe sağlıklı bir netice alınamaz. Bunların yapılmaması halinde Irak'ta da sağlıklı bir netice almak mümkün değil. Şuanda da sağlıklı bir netice alınmış değildir.
BEDELLİ ASKERLİK
Ben bu konuyla ilgili hükümetin d üşüncelerini söylemiştik. şuanda da bunun artıları var eksileri var. Böyle bir dönemin içerisindeyiz. Birileri zaman zaman çıkıp bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK'nın kanaatini bir kenara almak da mümkün değil. Bu kanaat TSK'nın da ihtiyacını göz ardı ederek değil değerlendirmeye alarak karar verilir. Ondan sonra da hükümet kararını uygulamaya koyar. Şuanda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir ne de TSK'nın bir kanaati açıklanmıştır ne de bana böyle bir talep gelmiştir. Ben de Cumhurbaşkanı olarak bu işin artı ve eksilerini değerlendirerek karar vermek durumundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var çünkü. Medyafresi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder