24 Haziran 2016 Cuma

İngiltere AB’den çıktı mı? İşte sonuç!

İngiltere'de tarihi oylama TSİ 00.00 itibariyle sona erdi. Milyonlarca seçmen İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamasını belirlemek üzere sandığa gitti. Oy sayımı sürerken, ilk sonuçlar AB'de kalma yanlılarının yarışı önde götürdüğüne işaret etti. Ancak oyların tümü sayıldı ve ayrılıkçılar yaklaşık 1 milyon farkla yarışı önde bitirdi. Resmî olmayan sonuçlara göre; İngiltere, AB'den çıkıyor.


Sandıklar TSİ ile 00:00’da kapanırken, ilk sonuçlar saat farkı nedeniyle oy verme işleminin bir saat erken bittiği Cebelitarık’tan geldi.

Tahmin edildiği üzere burada yüzde 96’lık ezici bir çoğunluk AB’de kalma yönünde irade beyan etti.
Fakat Cebelitarık’tan gelen sonuçlar, herhangi bir kampın zaferine işaret etmiyordu. Çünkü Cebelitarık, 382 sayım merkezinden sadece biri…

Newcastle-upon-Tyne ve Orkney’de “AB’de kalma” yanlıları yarışı önde bitirdi.

Sunderland ise yüzde 61.3 gibi yüksek bir oranla “ayrılma” lehinde oy kullandı. Swindon da Sunderland’ı takip etti ve yüzde 54.7 tercihini “ayrılalım”dan yana kullandı.

382 bölgeden 381’inde oy sayım işleme tamamlandı. BBC’nin internet sitesinde yayınladığı rakamlara göre; 17 milyon 61 bin 744 seçmen AB’den ayrılma yönünde oy verirken, 15 milyon 864 bin 555 kişi ise “AB’de kalalım” dedi.

Resmî olmayan sonuçlara göre; İngiltere, yüzde 51.9 oy oranıyla AB’den çıkıyor.

KATILIM ORANI YÜKSEK

Oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra sandıklar mühürlendi ve seçim bölgelerindeki 382 sayım merkezine taşındı, ardından da sayıma geçildi. Yerel sandıklardan gelen sonuçlar gece boyunca açıklandı ve hâlâ açıklanıyor.

Seçimlerin ulusal çaptaki kesin sonuçları ise yetkililer tarafından Manchester’da kamuoyuna duyurulacak.

Seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 72 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Bu oran, 1992’deki seçimlerden bu yana en yüksek katılımlı seçime tekabül ediyor.

BBC, İskoçya’daki katılım oranının, bağımsızlık referandumunun gerisinde kaldığını duyurdu. Ancak İskoçlar, tıpkı Londralılar gibi AB’de kalmaktan yana güçlü bir tavır ortaya koydu.

Politico yayın organının kıdemli muhabiri Ryan Heath, Avrupa Parlamentosu’nda grubu olan partilerin liderleri tarafından bu sabah acil bir toplantı kararı alındığını yazdı.

BBC’den Mark Lowen, ilk sonuçlara ilişkin “Politik, ekonomik ve sosyal bir kötü sürpriz. Bu tamamen sıra dışı” yazdı.

SANDIK ÇIKIŞ ANKETİ YOK AMA…

Referandumla ilgili sandık çıkış anketi yayınlanmayacağı açıklanmıştı.

Buna karşın; YOUGOV araştırma şirketi, Sky News televizyonu için seçim günü internet üzerinden 5 bin kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre; AB’de kalmak için oy verenlerin oranı yüzde 52. Brexit yönünde oy verenler ise yüzde 48’de kaldı.

Ipsos MORI’nin çarşamba ve perşembe günü yaptığı ankette ise AB’de kalmak isteyenlerin oranı yüzde 54 olarak görünüyor. Ayrılıkçılar ise yüzde 46 olarak belirlendi.

FARAGE YENİLGİYİ KABUL ETTİ, SONRA DA…

Anket sonuçlarını gelmesi üzerine ilk açıklama, ayrılık kampanyasının ateşli savunucularından
İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage’dan geldi.

Sky News’e konuşan Farage, “Olağanüstü bir referandum kampanyası oldu, katılım son derece yüksek olacak gibi ve ‘Kalalım’ üstün gibi görünüyor” dedi.

Partisinin ve kendisinin hiçbir yere gitmeyeceğini vurgulayan Farage, “Partimiz gelecekte daha güçlü olmayı sürdürecek” dedi.

Farage, gazetecilere yaptığı açıklamada ise “AB muhalifleri cini şişeden” çıktı ifadesini kullandı.
Farage yenilgiyi kabul ettiği bu açıklamalarından sadece üç saat sonra destekçilerine zafer konuşması yaptı. “Eğer tahminler doğruysa, bu gerçek insanlar, sıradan insanlar ve düzgün insanlar için bir zafer olacak” diyen Farage, “Çok ulusluluğa karşı, büyük ticari bankalara karşı, büyük entrikalara karşı, yalanlara, yolsuzluğa, düzenbazlığa karşı savaştık ve bugün dürüstlük, namus ve halka inanç kazanıyor” şeklinde konuştu.

Göçmen karşıtı UKIP’in lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haydi 23 Haziran’ı bağımsızlık günümüz olarak tarihe kaydedelim.”

CAMERON’DAN TEŞEKKÜR TWEET’İ

AB’de kalma kampanyası yürüten İngiltere Başbakanı Cameron ise ilk açıklamasını Twitter üzerinden yaptı. Cameron, “Britanya’nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa’da daha varlıklı olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum” diye yazdı.

Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Syms öncülüğünde 84 ayrılma yanlısı muhafazakâr milletvekili, referandum sonucuna bakılmaksızın Cameron’ın başbakanlık koltuğunda kalması için bir mektup imzaladı.

Londra eski Belediye Başkanı ve Cameron’ın referandumdaki en büyük rakibi Boris Johnson da imzacılar arasında.

KAHVALTIDA SONUÇLAR GELMİŞ OLACAK

Sonuçların sabah saatlerinde kesinleşmesi bekleniyor. Seçim Komisyonu, kesin sonucun bugün ‘kahvaltı vaktinde’ belli olacağını tahmin ediyor.

Dünyanın sonuçlarına odaklandığı referandum için 46 milyon 503 bin 464 seçmen oy kullanmak için kayıt yaptırmıştı.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Bugün sandıktan çıkacak kararının hukuki bir bağlayıcılığı yok. Ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti hükümeti, çıkan sonuca siyasi olarak kayıtsız kalamaz.
Bu nedenle de Cameron’ın, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor.

Bildirim ardından süreç başlayacak. AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek. En geç iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder