4 Haziran 2016 Cumartesi

Türk bilim insanı Amazon’da 1.5 metrelik dev solucan buldu

Çevre bilimci Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Amazon yağmur ormanında 1.5 metrelik dev solucanı bularak görüntüledi.


ABD Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ABD National Geographic Creative Ajansı’nın tek Türk fotoğrafçısı, ekolog, ornitolog ve çevrebilimci Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Ekvador Amazon yağmur ormanındaki Wild Sumaco Biyolojik Araştırma İstasyonu’nda ender görülen 1.5 metrelik dev solucanı görüntüledi.

Yağmur ormanı kuşlarını araştırmak ve fotoğraflamak için çıktığı zorlu araştırma gezisinde 2 hafta içinde 500’den fazla kuş türünü görüntüleyen Doç. Dr. Şekercioğlu, bu gezide kendisini en çok etkileyenin canlı bir kuş türü değil, çocukluktan beri görmeyi hayal ettiği dev solucan olduğunu söyledi.

Amazon yağmur ormanındaki dev solucana ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, şunları söyledi:

"Amazon yağmur ormanında bazı canlılar devleşebiliyor. Bu 1.5 metrelik dev solucan, yıllardır görmek istediğim bir canlıydı. Yerel rehberim, 2 metre uzunlukta ve neredeyse 1 kilo olanını görmüş. Ataköy’de çocukken taşların altında en büyük solucanı arardım. En sonunda Amazon’da buldum. Ekvador’da yağmurlu mevsim olmasından dolayı arazideki hemen her günümüzde yağmur yedik, çalışmalarımız aksadı, sel tehlikesi atlattık, yolda giderken üzerimize gelen heyelandan zor kaçtık. Ama her zaman olduğu gibi, yağmur ormanında yüzlerce muhteşem canlı türü gördüm. Grison denilen ve görülmesi zor olan su samuru ile sansar arası bir canlının yavrularını ilk kez görüntüledim. 2 haftada 500’den fazla kuş türü kaydettim. Ama en büyük sürpriz, bu dev solucan oldu. Dünyadaki en büyük tür bu değil. Dünyada bilinen yaklaşık 6 bin toprak solucanı türü arasında, Avustralya dev Gıppsland solucanı 3 metreyi bulabiliyor ama soyu tehlikede ve görmek neredeyse imkansız. Buradaki toprak çok verimli olduğundan, birçok canlı daha büyük oluyor. Bu dev solucanlar toprağı havalandırarak daha verimli hale getiriyor."

Doç. Dr. Şekercioğlu, dünyada 7 binden fazla kuş türünü doğada görmüş ender kişilerden. TÜBİTAK Bilim Özel Ödülü’nü alan tek biyolog olan Doç. Dr. Şekercioğlu, 2001 yılından bu yana Doğu Anadolu’da ekoloji ve yaban hayatı araştırmaları yapıyor. Doç. Dr. Şekercioğlu, 2007 yılında kurduğu KuzeyDoğa Derneği’yle bölgenin hızla yok edilen doğasını kurtarmak için çalışmalar da yürütüyor. DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder