Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Sürekli Avrupa İnsan Hakları Divanı'nda, mahkemede dava kaybediyoruz. Emin olun hepsi bizim haksız olduğumuzdan ileri gelmiyor. Yani bazı haklarımızı cehaletimizden savunamıyoruz" dedi.
Ortaylı, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda (İEF) söyleşiye katıldı.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Ortaylı, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında şunları söyledi:
"Darbe teşebbüsü hassas bir konu. Ne oldu? Kime karşı yapıldığı mühim değil. Burada inanılmaz şekilde toplum üzerinde, toplumun yaşadığı tarihe, kurumlara karşı küstahça bir davranış, bir talep söz konusudur.
Adamın birisi adamlarıyla dünyayı yeniden kendine göre kurmak istiyor. Yani bu adam belki bir Humeyni olmak istiyor. İran'da Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kuran ve devrimden sonraki tüm dini yetkileri elinde tutan Şii önderdir Humeyni.
Size Humeyni'yi tanıyan, gören, okuyan bir adam olarak açık söyleyeyim; Türkiye'de din alimleri arasında Humeyni ayarında biri yoktur, açık söyleyeyim."
"Türkler asker bir millettir"
Konuşmasında Türkiye tarihi ile ilgili önemli bilgiler aktaran ve güncel konuları değerlendiren Ortaylı, Türkiye'de adliye konusunda kurulu düzenin devam ettiğini belirterek, "Bu ülkede hukuk sistemi değişmiştir. Hukuk devrimi olmuştur. Romanist hukuk sistemine geçmişizdir ama bunu hiçbir zaman memlekette adli sistemin çökmesi duraklaması davaların görülmemesi veya bir takım insanların hapishaneye koyulup unutulması veya hapishanelerdeki insanların cezalarını çekmeden başıboş şekilde sokağa çıkması gibi olayları neticelenmemiştir. Bunların üzerinde durmamız lazım. Türklerin ordusu eski bir kurumdur ve Türkler asker bir millettir. Bu sadece askerlik hocasının derste söylediği ortaya attığı bir slogan değildir" ifadelerine yer verdi.
"Cehaletimizden haklarımızı savunamıyoruz"
"Cehaletimizden dolayı Avrupa'da haklarımızı savunamıyoruz" diyerek konuşmasını sürdüren İlber Ortaylı, "Sürekli Avrupa İnsan Hakları Divanı'nda, mahkemede dava kaybediyoruz. Emin olun hepsi bizim haksız olduğumuzdan ileri gelmiyor. Yani bazı haklarımızı cehaletimizden savunamıyoruz. Bakın hukuk fakültesi sayısını artırdılar, hoca yok. Tıp fakültesi kurmaya kalksan nerede kurarsan kur, gerekli hocayı buluyorsun kürsüleri kurabiliyorsun. Hatta mühendislik için de bu geçerli. Ama hukuk fakültesi açtın mı, yok hoca. Yani bu demektir ki hukuk eğitimine sistem yeteri önemi vermemiş. Ülke olarak kaybediyoruz. Buna dikkat etmiyoruz" diye konuştu.
"Türkiye eski bir devletin değiştirilmiş rejimidir" diyen Ortaylı, Türkiye'nin belli kurumlar üzerinde durduğunu, yapılan araştırmalarda Türkiye'de adliyenin vatandaşların en çok güvendiği kurum olmadığını söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder