18 Aralık 2019 Çarşamba

e-Arşiv Fatura'da Son Gün 1 Ocak 2020

e-Arşiv sistemine ortalama 90 bin mükellefin geçmesi bekleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Ekim ayında yapılan düzenlemeyle birlikte Ocak 2020 tarihinden sonra e-Dönüşüm piyasasında yepyeni bir dönem başlıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan 509 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile 1 Ocak 2020 tarihinden sonra e-Arşiv Fatura sistemine geçme mecburiyeti getirildi. Ayrıca yeni düzenlemeyle, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflerde matbu fatura kesemeyecek. e-Arşiv sistemine ortalama 90 bin mükellefin geçmesi bekleniyor.

1 Ocak 2020'den sonra firmalar vergi mükellefi olanlara, vergiler dahil 5.000 TL üzerinde matbu fatura kesemeyecek. Vergi mükellefi olmayanlara da vergiler dahil 30.000 TL ve üzeri faturaları, e-Arşiv Fatura olarak hazırlamak mecburiyetindeler.

e-Fatura sistemine geçme mecburiyeti bulunan yükümlüler, e-Arşiv Fatura sistemine de geçmek zorundalar. E-ticaret hissedarı olan internet satış platformları, internet üzerinde ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine geçiş yapmak mecburiyetindeler.

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin sigorta poliçeleri ile sigorta komisyon gider belgelerini, bankaların dekont belgesini, yetkili döviz müesseselerinin de döviz alım-satım belgelerini ve tüm yükümlülerce kullanılan gider pusulası belgelerini e-Belge olarak hazırlamak zorundalar.

EPDK'dan akaryakıt piyasasında faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm yükümlüler (akaryakıt istasyonları da dahil) e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter sistemine geçmek zorunda.

e-Arşiv Fatura'ya geçmeyene ceza
İstisnai durumlar haricinde, en geç 1 Ocak 2020 tarihine kadar e-Arşiv Fatura sistemine geçmemiş olan mükelleflere, her belge için 240 TL'den az olmamak kaydıyla özel usulsüzlük cezası kesilir.

e-Arşiv fatura hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için https://www.mysoft.com.tr/iletisim iletişime geçebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder