31 Aralık 2014 Çarşamba

Bakan Çağlayan: Van depremi için açılan hesaba...

5 Ocak’ta haklarında Yüce Divan oylaması yapılacak olan AK Partili dört eski bakandan Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış, 22 Aralık’ta karar oturumunun ertelenmesine neden olan itiraz dilekçelerinin ardından, Meclis Soruşturma Komisyonu’na gönderdikleri ek belgelerde malvarlıklarına ilişkin yeni açıklamalar yaptı.



Çağlayan, 40 bin Euro’luk piyanoya mal bildiriminde yer vermemesinin gerekçesini açıklarken, toplam gelir hesabında 20 bin lira dolayındaki milletvekili maaşının değil, aylık 3 bin 525 liralık Başbakanlık harcırahı ile 15 bin liralık ‘çeşitli hesaplardan aylık katılım gelirinin’ de dikkate alınmasını istedi.

FORMULA 1’DEN 66 BİN 
Yasaya göre kamu görevlileri aylık net gelirlerinin 5 katını geçen mal artışını bir ay içinde beyan etmek zorundalar. Güler de komisyona gönderdiği hesap cetveliyle, 8 yıllık valilik dönemindeki 1 milyon 357 bin liralık toplam gelirinin 1 milyon liradan fazlasının Organize Sanayi Bölgeleri, ÖZİDAŞ, Vilayetler Turizm AŞ gibi il özel idaresi şirketlerindeki yöneticilik görevi ve Formula organizasyonundan kaynaklandığını beyan etti. Güler, Formula organizasyonundaki görevinden 66 bin 633 lira gelir elde etti. Üç bakanın komisyona 26 Aralık’ta gönderdikleri son yazılar, MASAK uzmanınca hazırlanan bilirkişi raporunda ‘orantısız’ bulunan ve ‘izahı’ istenen malvarlıklarıyla ilgili ikinci açıklama serisi oldu.
Çağlayan avukatı aracılığıyla gönderdiği ek beyanlar özetle şöyle:

40 BİN TL AYLIK 
“Eylül 2013 itibariyle milletvekili maaşı 13 bin 393 lira, emeklilik maaşı 6 bin 973 lira, bakanlık döneminde aylık yurtdışı Başbakanlık harcırahı 3 bin 525 lira ve temsil ödeneği olarak 383 lira olmak üzere aylık net ödeme 24 bin 276 lira. Bu miktarın 5 katı ise 121 bin 383 lira. Ayrıca çeşitli hesaplardan aylık katılım geliri ortalama 15 bin lira. Bu katılım geliri hesaba dahil edildiğinde aylık net geliri yaklaşık 40 bin lira olup, yasaya göre alınması gereken 5 katı da 200 bin liradır. Eylül 2013 itibariyle döviz kurlarına göre 1 Euro’nun alış-satış kuru 2,66 lira olduğu gözetildiğinde, piyano bedeli olarak ödenen 40 bin Euro’nun Türk Lirası karşılığı 106 bin 400 liradır. Piyanonun, aylık net gelirinin 5 katının altında olması nedeniyle mal bildirimine konu teşkil etmeyeceği açıktır. Kaldı ki müvekkilim düzenli olarak verdiği tüm mal bildirimlerinde ev eşyalarını göstermemiştir. Aynı şekilde piyanoyu da ev eşyası kapsamında değerlendirerek mal bildiriminde belirtmemiştir.

DÜĞÜN TAKILARI
(2 milyon 537 bin ve 1 milyon 55 bin liralık düğün takıları) Taşınmazların edinimlerinin, Çağan Çağlayan’ın düğün tarihi olan 28 Ekim 2011 ve Kaan Çağlayan’ın düğün tarihi olan 12 Nisan 2013’ten sonra olduğu açıkça görülmektedir. Oğlunun (Çağan) düğününe yaklaşık 5 bin kişi katılmış olup, önemli miktarda altın, mücevherat, döviz ve TL cinsinden hediyeler gelmiştir. Düğün tarihinden önce Van depremi yaşanmış idi. Bu sebeple müvekkilim ve oğlu, davetlilere düğüne çiçek göndermemelerini, çiçek paralarını Van depremzedeleri için açılan yardım hesabına yatırmalarını istemişti. Bu istem sonucu bazı davetliler, Van depremzedeleri için açılan hesaba, düğüne gönderecekleri çiçek yerine 359 bin lira yatırmışlardır. Çiçek bedeli karşılığı yardımın bile boyutu bu düğüne olan ilgiyi ve düğüne gelen hediyelerin büyüklüğünü açıklamaktadır. Kaan Çağlayan yaklaşık 4 bin 500 kişinin katılımıyla yapılan düğünle evlenmiştir. Düğünden gelen takılarının bir kısmını (2 milyon 537 bin lira) bozdurmuştur.” (hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder