Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, "Fuat Avni" adlı Twitter ve Facebook hesaplarına erişimin engellenmesine karar verdi. Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) iletildi.
Bu sabah başlatılan Ankara merkezli operasyonda ise çarpıcı detaylar ortay açıktı.
Mahkeme, kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla Ankara merkezli 4 ildeki "paralel yapı" operasyonuna ilişkin soruşturmanın gizliliğinin, sosyal medya aracılığıyla ihlal edildiği gerekçesiyle "Fuat Avni" adlı Twitter ve Facebook hesaplara erişimin engellenmesine karar verdi. Karar, TİB'e gönderildi.
Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Twitter ve Facebook'taki ilgili sayfalara erişimin engellenmesi, bunun yerine getirilmemesi halindeyse sitelere erişimin engellenmesine yönelik karar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu devlet büyüklerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatılan soruşturmanın gizliliğini, sosyal medya aracılığıyla ihlal ettikleri gerekçesiyle "Fuat Avni" adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştı.
28 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI ÇIKMIŞTI
Öte yandan Ankara ile birlikte 4 ilde kriptolu ve normal telefonların yasadışı dinlenmesine yönelik başlatılan soruşturma, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülüyor.
Operasyon kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndaki (TÜBİTAK) bazı kişiler hakkında yakalama kararı olduğu, 23 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
İŞTE İSİM İSİM LİSTE
Operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan 28 kişi arasında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz da bulunuyor. Hakkında yakalama kararı çıkarılan diğer isimler şöyle: TİB mensupları, Bülent K, Cüneyt K, İbrahim K, Ahmet B, İsmail B, Hidayet C, Ferhat S, Hamza D, Ali Osman T, Erkay U, Ahmet Asım Y, İbrahim Barbaros Ö, Mehmet A, Seyit Aydın Ö, Yunus Ş, Nur Muhammet A, Harun B, Barış Y, Adil B, Halil Ç.
TÜBİTAK mensupları, Gökhan V, İmran E, Özgür Ö, Orhan Ü, Ayhan Y.
363 KONUŞMA DİNLENMİŞ
Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla Ankara merkezli 4 ildeki operasyonu kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu devlet büyüklerine ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlenildiği tespit edildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığında görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan'ın yürüttüğü soruşturma Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Fidan'ın da aralarında bulunduğu kişilere ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldı.
ERDOĞAN'IN TELEFONU 55 KEZ DİNLENMİŞ
Operasyon kapsamında devlet büyüklerine ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiği belirlendi.
Buna göre, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği tespit edildi.
Söz konusu dinlemelerin, 17 - 25 Aralık döneminde yoğunlaştığı belirtilirken dinlemelerin kaydedilmesinin ardından silindiği ve bilirkişilerce silinen kayıtların geri döndürüldüğü bildirildi. (milliyet.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder