Yeniden görülen "Balyoz Davası"nda mütalaasını açıklayan savcı, "Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" dedi. Savcı, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanığın tamamı için beraat istedi.
Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
ENGİN ALAN, DURSUN ÇİÇEK, ÖZDEN ÖRNEK DE HAZIR BULUNDU
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen davanın 5. duruşmasına aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, CHP milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
SALONDA ELEKTRİK KESİNTİSİ
Duruşmada sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle yoklama yaklaşık 1 saat sürdü. Salona yeni gelen sanık ve avukatlarının eklenmesi sırasında elektrik kesintisi yaşandı ve salon yaklaşık 1 dakika karanlıkta kaldı. Bu sırada mahkeme Başkanı Özlem Karaçam’ın katibine "Kaydetmiş miydin?" diye soru yöneltmesi tüm salonu güldürdü.
BARANSU’NUN ESKİ EŞİNİN EVİNDEKİ BELGELER SORULDU
Mahkeme Başkanı Karaçam, "Sizi dikkatle dinlemek istiyoruz, herkesin söylediğini. Bugün beyanlarınızı alacağız. Lütfen kimse izinsiz duruşma salonunu terketmesin" dedi. Mahkeme başkanı Karaçam, Balyoz’da Kumpas soruşturması kapsamında gazeteci Mehmet Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un evinin ardiyesinde yapılan arama kapsamında soruşturmayı yürüten savcılığa "Balyoz", "Oraj", "Suga", "Çarşaf", "Sakal" adlı eylem planlarına ilişkin ’delil niteliği taşıyan belgelerin olup olmadığının’ sorulduğunu belirtti. Soruşturma savcısının eylem planlarına ilişkin belgelerin olmadığı yönünde mahkemeye cevap verdiğini ifade etti.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA KARŞI BEYANLAR ALINIYOR
Mahkeme Başkanı Karaçam ardından , İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) görevlileri bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı’nın dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin savcıya bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Savcı Ramazan Öksüz herhangi bir diyeceğinin olmadığını belirtti.
"7 NİSAN’DAN ÖNCE GERİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM"
Bilirkişi rapor ve ek raporlara ilişkin sanık ve avukatlarının beyanlarının alınmasına geçildi. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, "Bilirkişi raporlarına katılıyorum, avukatım İlkay Sezer’in mahkemeye sunduğu dilekçelere de katılıyorum ve mahkemenizin en kısa sürede beraat kararı vermesini talep ediyorum" dedi. CHP İstanbul ikinci bölgeden milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, "Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan’dan önce geri verilmesini talep ediyorum ve Kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum" diye konuştu.
"DİJİTAL VERİLERİN SAHTE OLDUĞU SON BİLİKİŞİ RAPORUYLA İSPTALANMIŞTIR"
Emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Dijital verilerin sahte olduğu son bilikişi raporuyla isptalanmıştır. Davanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını ve beraatimi talep ediyorum" dedi. Emekli Korgeneral Engin Alan da, bilirkişi raporuna katıldığını belirterek beraatini istedi.
"DELİL VASFINA SAHİP OLMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR"
Mütalaasını açıklayan savcı "Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" dedi.
SAVCI TÜM SANIKLAR İÇİN BERAAT İSTEDİ
Yeniden görülen "Balyoz Davası"nda savcı, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanığın tamamı için beraat istedi.
Savcı Ramazan Öksüz, dijital veriler hakkında sahtecilik iddiasına ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğundan, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
PEKŞEN: "ŞİMDİ SIRA, DAVAYI ÜRETELERİN YARGILANMASINDA.."
Balyoz davasında savcının sanıkların tümünün "beraatini" istemesi üzerine, gözler mahkeme heyetinin dava hakkındaki nihai kararına çevrildi. Mahkemenin kararını bugün mesai saatleri içinde almasının beklendiğini söyleyen Balyoz davası sanıklarının avukatlarından Haluk Pekşen, savcı mütalaasındaki, sanıkların beratı dışındaki, "sahte delilleri üretenler için mahkemenin suç duyurusunda bulunması isteğine" dikkat çekti.
Mahkemenin, savcının delilleri üretenler hakkındaki suç duyurusu talebini kabul etmesi halinde, yeni bir süreç başlayacağına dikkat çeken Haluk Pekşen, son durumu şöyle özetledi;
"Balyoz davasında iki temel üzerine kurgulanmıştı; dijital veriler ve istanbul'da yapılmış plan semineri. Savcı mütalaasında, bilirkişi raporlarının, bilişim tekniklerine ilişkin raporların, tanık ifadelerinin, suçlamaları karşılamadığı, İstanbul'daki plan seminerinin de mutat askeri uygulama olduğu yer aldı. Savcı, sanıkların tümüne beraat verilmesini istedi. Ayrıca, sahte delillerin oluşturulması ve işlemlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep etti."
Savcının suç duyurusu talebinin, "Balyoz davası delillerini üretenlerin, hazırlayanların, bu yargılamaya müsebbip olanlar hakkında" olduğuna dikkat çeken avukat Pekşen, şöyle konuştu:
"ARTIK YENİ BİR YARGILAMA FASLI BAŞLIYOR.."
"Artık yeni bir fasıl başlıyor. Bu davayı üretenler, ortaya koyanlar, başta TSK olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı bu silahsız, siyasi ve ekonomik savaşı başlatanların yargılanmasına başlanacaktır. Bu yargılama, savaş suçuna kadar gidebilecek bir suç olacak. Artık savaşlar sadece kan akıtarak, uçaklarla bir yerleri bombalayarak yapılmıyor. Ülkelerin çıkarlarına karşı bu tip savaşlar da yürütülüyor. İşte bu yargılanacaktır".
"MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ İÇİN TBMM HAREKETE GEÇMELİ"
Balyoz davasında yargılanan sanıkların, dava süreci boyunca maddi, manevi, insani, memnu haklar ve statüler açısından pekçok zarara uğradıklarına da dikkat çeken Pekşen, bunu düzeltmenin en kolay ve kısa yolunun ise, parlamentodan mağduriyetleri toptan giderecek bir yasa çıkarılması olduğunu söyledi. Pekşen, böyle bir yasanın çıkarılmaması halinde ise, müvekkillerinin gördükleri her türlü zararı karşılamak üzere yargıya başvuracaklarını da vurguladı.
Cem TURSUN - Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder