13 Mart 2015 Cuma

Büyükşehirlerde Özgecan korkusu

Gediz Üniversitesi öğrencileri, Özgecan Aslan cinayetinin ardından "Kadının Adı Platformu" kurdu. Kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek, toplumda bu yönde farkındalık oluşturmak amaçlandı. Bu kapsamda peşpeşe etkinlikler yapan duyarlı gençler, son olarak "Kadın İstihdamının Toplumsal Hayata Etkisi" konulu bir panel düzenledi. Panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadınların yaşadığı en büyük korkulardan birinin de toplu taşıma araçlarında son yolcu veya son kadın yolcu durumunda kalmak olduğuna işaret etti. Pekdaş, Özgecan Aslan’ın bindiği minibüsün şoförü tarafından diğer yolcular indikten sonra vahşice öldürülmesinin bu korkuyu daha da büyüttüğünü söyledi.


Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsün Aygörmez Uğurlubay konuştu.

Aynı zamanda İzmir Barosu eski başkanı olan Pekdaş, kadınların yaşadığı en büyük korkulardan birinin de toplu taşıma araçlarında son yolcu veya son kadın yolcu durumunda kalmak olduğuna işaret etti.

Başkan Pekdaş, Tarsus’ta üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın bindiği minibüsün şoförü tarafından diğer yolcular indikten sonra vahşice öldürülmesinin bu korkuyu daha da büyüttüğünü dile getirdi.

Pekdaş, “Bir kadın için son yolcu durumuna düşmek, son derece tedirgin edici bir durum. Ne yazık ki ülkemizin doğusunda da böyle, batısında da böyle. Son cinayetin ardından ise daha da derinleşti” dedi.

Pekdaş, kadınların yüreğini ağzına getiren bu travmaya çözüm bulunması gerektiğini ifade ederek, “Hep birlikte harekete geçmeli, bu korkuyu nasıl yeneceğimizi konuşup tartışmalıyız” çağrısında bulundu.

Pekdaş, Türkiye'de çalışanların en az üçte birinin kadın olması gerektiğini, bunun için öncelikle kadınların siyasette daha çok yer bulabilmesinin şart olduğunu da belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Uğurlubay da iş hayatındaki kadın erkek eşitsizliğini Avrupa’nın da henüz tam olarak çözemediğini vurguladı. Uğurlubay, “AB genelinde kadınların istihdamda yeri fazla fakat erkeklere göre yüzde 16 daha az kazanıyorlar. Aynı işi yapmalarına rağmen erkekler daha çok gelir elde ediyor.” diye konuştu. Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder