Türkiye’nin inovasyon, Ar-Ge, matematik ve fende gerilediğini belirten Ali Koç, eğitim sistemini eleştirdi.
Rekabet Kurumu’nda verdiği “Global teknoloji içinde Türkiye’nin yeri” konulu konferans veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç, dünyanın hızla teknoloji yatırımlarına yöneldiğini söyledi. Ali Koç, yenilikçilik (inovasyon) ve Ar-Ge’nin dünyada rekabeti bambaşka noktalara çektiğini, şirketlerin artık yarın ne tür bir rakiple karşılaşacağını bilemez hale geldiğini bildirdi.
Nokia’nın dünya cep telefonu pazarına hakim olduğu dönemde hiç ortada görünmeyen Apple’ın yeni geliştirdiği iPhone telefonuyla bir anda rekabeti alt üst ettiğini anlatan Koç, otel yerine insanların kullanmadıkları evlerini kiraya verdiği, taksi yerine en yakındaki müşteriye kendi arabasıyla ulaşan sistemlerin kurulduğunu vurguladı. Fabrikalarda hızla robotların kullanıldığı bir döneme girildiğini de belirten Koç, bu gelişmelerin Türkiye’yi de etkileyeceğine dikkat çekip şöyle konuştu:
RAKİP HIZLI, BİZ GERİLİYORUZ
“Türkiye inovasyon kapasitesinde 83’üncü sırada. Oysa 5 yıl önce 55’teydik. Geriye gittik. Ar-Ge harcamalarında 5 yıl önce ilk 62 arasındaydık, şimdi 79’a geriledik. Mevcut eğitim sistemiyle çağa ayak uyduramayacağımız görünüyor. 5 yıl önce eğitimde ilk 79’daydık, geçen sene 89’a şimdi 92’ye geriledik. Matematik ve fen eğitiminde 102’nci sıradayız. Oysa 5 yıl önce 74’üncüydük. Bugün ülkemizde tartışılan konulara bakarsak son derece tehlikeli bir durum olduğu açıktır. Ar-Ge harcamalarında ilk defa milli gelirin yüzde 1.01’ine geldik. Ama AB yüzde 2, OECD ülkeleri yüzde 2.4 harcıyor. Biz ilerliyoruz ama rakipler bizden daha hızlı ilerliyorsa geriliyoruz demektir. Veriler de onu gösteriyor. Ülkemizde büyük bir genç nüfus var. Bunun iyi kullanılması hatta tehlikeye dönüşmemesi için istihdam yaratmalıyız.”
DENETİMLERE LİMONLU ELEŞTİRİ
Ali Koç, Rekabet Kurumu’nun başta Koç Holding olmak üzere şirketlere yazdığı cezalarla ilgili üstü örtülü eleştirilerde bulundu. Yatırımların ve yenilikçi buluşların ancak şeffaf, adil, öngörülebilir, bağımsız ve tutarlı bir rekabet ortamıyla mümkün olduğuna işaret eden Koç, hukuk metinlerini yaratmak kadar onları uygulamanın da çok önemli olduğunu söyledi. Koç, rekabet uzmanlarının şirketlerde yaptığı incelemeleri ise limon örneğiyle verirken, “Madalyonun iki yüzü var. Şirketlerimizdeki denetçiler de fabrikayı denetlerken üretim bandının başındaki kişi, ‘limon satmamışsın beni eleştiriyorsun’ diyor. Bu denetimlerde çok şey öğreniyor denetici arkadaşlarımız” dedi.
Umarım Fenerbahçe Kulübü Rekabet Kurumu’na düşmez
2 saatlik konuşma için 500 lira alan Ali Koç, Rekabet Kurulu Başkanı Ömer Torlak’a dönüp “İlk defa konuşmak için para teklifi aldım. Kabul ettim çünkü Rekabet Kurumu’ndan para almak kaç kişiye nasip olur. Sayın başkan, verdiğiniz cezaları kaç konuşmayla çıkarabiliriz” diye sordu. Torlak da Fenerbahçe eski Yönetim Kurulu Üyesi olan Koç’a, “Kuruma 29 yeni uzman aldık. 23’ü Galatasaraylı, 3’ü Fenerbahçeliymiş” dedi. Koç, “Eyvah, umarım Fenerbahçe Rekabet Kurumu’na düşmez” esprisi yaptı. Sözcü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder