Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözleri nedeniyle Genel Kurulda milletvekilleri tarafından 'istifa' çağırısında bulunuldu.
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, “Cumhuriyetin değerlerine sadık kalındı sadık kalınacaktır. Sayın başkan bu manadaki meramını çok net şekilde ifade eder kanaatindeyim” dedi.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” açıklaması Meclis Genel Kurulunda tartışmalara neden oldu. Tek tek söz alan milletvekilleri, Atatürk ilkelerinden vazgeçilemeyeceğini belirterek İsmail Kahraman’ı istifaya davet etti.
“BAŞKANI HATASINDAN DÖNMEYE DAVET EDİYORUM”
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İsmail Kahraman’ın açıklamasının kişisel görüş olarak geçiştirilemeyeceğini belirterek, “Milletin iradesi olan Meclisin Başkanıdır Sayın Kahraman. Laiklik üzerinden tartışma başlatmak toplumu kutuplaştırmaktan başka bir anlam ifade etmez. Laiklik Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerinden biridir. Bu değerler üzerinden kutuplaştırmasına izin vermeyeceğiz. Sayın Başkanı bu hatasından dönmeye davet ediyorum” diye konuştu.
“İSMAİL KAHRAMAN AĞZINDAKİ BAKLAYI ORTAYA ÇIKARMIŞTIR”
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken toplumda ‘laikler’ ve ‘dindarlar’ diye yeni bir tartışma yaratılmaya çalışıldığını bildirerek, “İsmail Kahraman ağzındaki baklayı ortaya saçmıştır. AKP hükümetinin dayatmak istediği baskıcı rejim değişikliğini dini kılıf olarak kullanarak hayata geçirmeyi teşhir etmiştir. Bu toplumda laikler ve dindarlar diye yeni bir tartışma yaratarak rejim değişikliği çabaları dini hassasiyeti olan insanları homojenize ederek başarmaya çalışıyorlar. Laikliğin olması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Meclis Başkanının açıklamasını protesto etmek isteyen halka yönelik yapılan polis müdahalelerini, kınıyoruz. Halka yönelik saldırıları kabul edilemez” dedi.
“TÜRKİYE BU MECLİS BAŞKANINI TAŞIYAMAZ”
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise vahim bir tablonun ortaya çıktığını kaydederek şöyle konuştu: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyen Meclis’ten en önemli ilkenin anayasadan çıkarılmasını savunan bir Meclis Başkanını bu Türkiye taşıyamaz. Bu Meclis Başkanı kanunlarımıza aykırı davranmakta. Türkiye’nin kuruluş felsefesini sabote etmektedir. Üzerinden çokça zaman geçen bu konuşma düzeltilmediği gibi teşvik edilmektedir. Elimizin tersiyle itiyoruz bunları. CHP mecliste bulunduğu sürece laiklik ilkesi anayasada kalacaktır. Belki Meclis Başkanı başka yerlere gidecektir ama CHP laiklik ilkesine sonuna kadar sahip çıkacaktır.”
“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE LAİKLİKLE İLGİLİ NE BİR İFADE NE BİR KAVRAM VAR”
AK Parti Grup Başkanvekili Çoşkun Çakır, laiklik kavramının tarihsel sürecini anlatarak öteden beri din ve devlet ilişkilerinin tartışmalı konular olduğunu anımsattı. Çoşkun Çakır şunları söyledi: “Laikliği benimsedik ve anayasamızda yer aldı. Anayasada yer aldığı müddetçe buna bağlı kalmak durumundayız. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı savunacak değilim. Bu ödevim ve görevim değil. Laiklikle ilgili konuşulanlardan hareketle bu tartışmayı bağlamından çıkarmak suretiyle arkasından gelen tartışma laikliğin nasıl algılandığını bize örnek gösteriyor. Aldığım notlarda ‘Cumhuriyet düşmanlığı, şeriat çağrısı, hezeyan, anti demokrasi’. Birileri laikliği benimser yada benimsemez asla zorla benimsetilemez. Laikliğin uygulamasıyla ilgili dünya kadar sorunlarla karşı karşıya geldik. Anayasa Komisyonu Başkanı da ifade etti. Anayasa değişikliği bağlamında laiklikle ilgili ne bir ifademiz ne bir kanaatimiz var.”
“CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SADIK KALINDI VE KALINACAK”
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, konunun kapanması ve gündeme geçilmesi için şunları söyledi: “Bu ülkede cumhuriyetle kimsenin problemi yoktur. Cumhuriyetin değerlerine sadık kalındı sadık kalınacaktır. Laikliğin tanımıyla ilgili farklı anlamlar yükleyen oldu. Bunu bağlamından koparmak suretiyle bu tartışma içinde tartışma dışında hakarete varan yeni tartışmalar yaratmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Sayın başkan bu manadaki meramını çok net şekilde ifade eder kanaatindeyim.” DHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder