İkinci ülke vatandaşlığı birçok insanın hayali. Ancak "Vatandaşlık almak çok kolay" şeklindeki kampanyalarla tuzak kurulabiliyor. İşte ikinci vatandaşlık için izlemeniz gereken yol.
Vize kolaylığı ve vergi avantajı nedeniyle tercih edilen ikinci ülke vatandaşlığında tuzağa düşebilirsiniz. "Portekiz'den vatandaşlık almak çok kolay" şeklindeki söylemlere dikkat edilmemesi gerektiğini belirten Henley&Partners Türkiye Direktörü Tolga Habalı, 'oturum yolu ile vatandaşlık' almak isteyenlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattı.
NE YAPMALISINIZ?
Örneğin Portekiz Altın Vize Programı (PGRP) şu şekilde işliyor.
EN AZ 500 BİN EURO YATIRIM
Yatırım şartlarına bakıldığında Portekiz’de en çok iki yöntem tercih ediliyor. Bunlardan birincisi 500 bin euro gayrimenkul yatırımı, diğeri 1 milyon euro finansal yatırım.
YILDA ORTALAMA 7 GÜN KALMA ZORUNLULUĞU
Bu ülkede oturum izni sürekli değil. Bu hak yatırımın devamına bağlı olarak ve yılda ortalama 7 gün Portekiz’de bulunma zorunluluğunu yerine getirerek ilk sene sonunda ve sonrasında her iki senede bir yapılacak yenilemelerle devam ettiriliyor.
7 GÜN KANDIRMACASINA DİKKAT
5 yıl sonunda sürekli oturum hakkı kanunda belirtilen şartlarla elde edilebiliyor. 6 yıl kanuni oturum sonrasında belirtilen şartlar çerçevesinde ve Portekizce bilgisiyle vatandaşlık başvuru hakkı doğabiliyor. PGRP yatırımcılara yılda bir hafta Portekiz’de geçirerek 6 sene kanuni oturum hakkı veriyor. Oysa vatandaşlık için açılan duyurularda "PGRP ile yılda ortalama 7 gün Portekiz’de geçirilerek vatandaşlık alınabileceği" belirtiliyor.
VATANDAŞLIK ALMADA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Vatandaşlık programlarında karşınıza çıkan ancak yanıltıcı olan söylemlerden bazıları şöyle:
Kanada’da yatırım yoluyla vatandaşlık alınabileceği
Kanada’da yaşıyormuş gibi yapılarak oturum zorunluluğunun yerine getirilebileceği
ABD’de yatırımcı vizesinde yatırım garantisi ve hükümet onayı olduğu
ABD’de hiç yaşamadan yatırımcı vizesinden faydalanılabileceği ve bu hakkın sürdürülebileceği
Portekiz’de yılda sadece 7 gün geçirilerek 6 yıl sonra vatandaşlık alınabileceği
Karayipler’de 1-2 ayda pasaport alınabileceği
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder