18 Ekim 2016 Salı

İkinci el telefon sahiplerinde ByLock korkusu

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin, deşifre olmamak için şifreli haberleşme programı "ByLock" uygulamasını indirdikleri akıllı telefon, tablet ve bilgisayarları değerinin altında bir fiyatla piyasaya sattıkları, bu nedenle farkında olmadan cihazları alan vatandaşların olumsuz durumlarla karşılaşabileceği bildirildi.


Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel bir yazılım olması nedeniyle ByLock'un illegal yollardan temin edilebildiğini ve indirildiğini söyledi.

Vatandaşların Bylock indirilen cihazlar nedeniyle mağdur olmamaları için internet üzerinden satılan ikinci el akıllı telefonlardan uzak durması tavsiyesinde bulunan Kırık, "Unutulmamalı ki her ikinci el telefona ByLock indirilmiş olabilir. Özellikle kullanılmış, düşük fiyatlı, ABD menşeli akıllı telefonların tercih edilmemesi gerekiyor." dedi.

Kırık, ByLock programı tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak için mobil telefon hatlarının sorgulanmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

FETÖ üyelerinin, masum vatandaşların yapılan operasyonlarda mağdur olması için ByLock yüklü cihazları piyasaya sürdüğüne dikkati çeken Kırık, "FETÖ üyeleri vatandaşların kimlik bilgilerini çalarak onlar adına hat alıp ByLock yüklemiş olabilirler. Bu nedenle üzerimizde farklı bir hat olup olmadığını e-devlet üzerinden sorgulamalıyız. Kablosuz ağ adını verdiğimiz Wi-Fi şifreleri de bizleri ByLock mağduru durumuna getirebilmektedir. Bu nedenle şifreyi 3. kişilerle paylaşmamalıyız." değerlendirmesini yaptı.

"Spot telefonlar tehlikeli"

Bilişim Uzmanı Barış Amcalar da FETÖ'nün kriptolu mesajlaşmada henüz bilinmeyen bazı programları da kullanabileceğini belirterek, vatandaşların özellikle yurt dışından getirilen spot telefonlardan uzak durması gerektiğini dile getirdi.

FETÖ üyesinin çalıştığı akıllı telefon tamir servislerinin de kendilerine getirilen bozuk telefonları örgüt içi mesajlaşma için kullanabileceğini ifade eden Amcalar, "Vatandaşların her konuyu en ince ayrıntısına kadar göz önünde bulundurması ve güvenilir servislerde bozuk telefonlarını tamir ettirmeleri son derece önemlidir. Aksi takdirde herhangi bir tamirciye götürdüğünüz telefonunuzdan ByLock programı çıkması söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

"Herkeste olabilir algısı yaratılmaya çalışılıyor"

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Medya-İletişim Uzmanı Ümit Sanlav ise geçmiş internet erişim logları içinde ByLock için kullanıldığı bilinen IP numaralarının takip edilerek FETÖ'cüleri tespit etmenin mümkün olduğunu söyledi.

İkinci el piyasasına düşen her telefonun teknik servis tarafından sıfırlandığını dile getiren Sanlav, telefonların bu yolla fabrika ayarlarına döndürebileceğini belirtti.

"Hiçbir teröristin, telefonunu elden çıkartırken ByLock gibi bir programı silmeden elden çıkartabileceğine ihtimal vermiyorum." diyen Sanlav, ikinci el telefonlarda ByLock yüklü olabileceği algısının, "Bu mesajlaşma sistemi herkeste olabilir" düşüncesini yaymak için kullanıldığını ifade etti.

Yine de vatandaşların sanal ortamda tanımadığı kişilere ve profillere, programlara, uygulamalara asla güvenmemesi gerektiğini belirten Sanlav, "Güvenlik sertifikası olmayan hiçbir uygulamayı kullanmamalıyız." diye konuştu.cnntürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder