8 Nisan 2017 Cumartesi

Torbalı’da halk ayaklandı; 500 Suriyeli mahalleyi terk etti

İzmir Torbalı'da halkın Suriyeliler ile yaşadığı gerginlik doruk noktasına ulaştı. Suriyeliler'in gelmesi ile uzun süredir sosyolojik sorunlar yaşanan Torbalı'da sonunda korkulan oldu. Pamukyazı Mahallesi'nde bir çocuğu dövdüğü öne sürülen Suriyeli gruba, mahalle sakinleri sopa ve tırpanla saldırdı. 1'i ağır 30 kişinin yaralandığı olay sonrası yaklaşık 500 kişilik Suriyeli grup, mahalleyi terk etti.
Suriyeli grup bir çocuğu dövünce mahalle halkı ayaklandı. Kavga çıktı. 30 kişi yaralandı. Olay sonrası yaklaşık 500 kişilik Suriyeli grup apar topar ilçeyi terk etti. Bu olayın bardağı taşıran son damla olduğunu ifade eden mahalle muhtarı Muhammet Ali Çürükçü, “Önce işimizi aldılar elimizden. Sonra hırsızlık yaparak malımızı aldılar. Mezarlıkta cinsel ilişki yaşayarak huzurumuzu bozdular. En sonunda da canımızı almaya çalıştılar” diye konuştu.

BIÇAKLI, SOPALI KAVGA ÇIKTI
İzmir'in Torbalı İlçesi Pamukyazı Mahallesi’ndeki olay önceki gün Suriyeli bir grubun, bir çocuğu dövmesi ile başladı. Bunu duyan çocuğun ailesi ile Suriyeliler arasında çıkan tartışmada, bıçaklar ve sopalar kullanıldı. Olay büyüdükçe kavgaya katılanların sayısı çoğaldı. 1'i ağır 30 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Torbalı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Mahalle sakini olan ve kavgada bıçakla ağır yaralanan 22 yaşındaki Mustafa M. ise ambulansla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

MAHALLE HALKI AYAKLANDI
Gergin geçen gecenin ardından  mahalleli ayaklandı. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah toplanarak Suriyeliler’in kaldığı bölgeye gitti. Durumu fark eden Suriyeliler ise çadırları terk ederek hızla bölgeden uzaklaştı.Torbalı- Tire karayoluna çıkan Suriyeliler, otostop yapmalarına karşılık bulamayınca, yaya olarak Tire yönüne doğru uzaklaştı.

SURİYELİLER İLÇEYİ TERK ETTİ
Torbalı-Selçuk yolunu bir süre trafiğe kapatan mahalle halkı, Suriyelilerin boşalttığı 40 çadırı yıktı. Gerginliğin had safhaya ulaşması üzerine diğer Suriyeliler de kiraladıkları evleri boşaltarak mahalleden ayrıldı. Böylece Pamukyazı Mahallesi’nde hiç Suriyeli kalmadı.

BU OLAY BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA
Yaşananları SÖZCÜ’ye anlatan Pamukyazı Mahalle Muhtarı Ali Çürükçü, bu olayın bir sonuç olduğunu, gerginliğin çok öncelere dayandığını söyledi. Suriyeliler’in mahalleye gelişi ile işsizlik sorununun ortaya çıktığını belirten Çürükçü, “Burada ağırlıklı olarak tarım işçiliği yapılmaktadır. Suriyeliler geldikten sonra daha düşük yevmiye ile çalıştıkları için dayıbaşları tarlalarda onlara iş vermeye başladı. Bizim vatandaşlarımız işsiz ve aç kaldı. Daha sonra, evlere girilerek yapılan hırsızlık vakalarında büyük artış yaşandı. Bir gecede 6 eve hırsız girdiği oldu. Mezarlıkta cinsel ilişki yaşadılar. Ölülerimize de saygı göstermediler, çevredeki aileler ve çocuklara da. Yaptıkları ahlaksızlıklar hepimizin huzurunu kaçırdı. Sık sık kavga çıkardılar. İki hafta önce yaklaşık 30 Suriyeli, iki vatandaşımıza kazmalar ve sopalar ile saldırdı. Hiç acımadan. Çok fena darp ettiler” dedi.

SURİYELİLER ACIMASIZCA, ÖLDÜRESİYE SALDIRDI
Yaşanan son olayı da anlatan Çürükçü, “Suriyeliler mahallemizin 12 yaşındaki bir çocuğu dövdü. Bunun üzerine mahallemizin 23 yaşındaki gençlerinden Ramazan A. çocuğu döven Suriyeli’ye tepki gösterdi. Üç Suriyeli, Ramazan A’ya saldırarak kafasını kanlar içinde bıraktı, kolunu kırdı. Haberi duyan Ramazan A’nın babası ve amcası, oğlunu alıp hastaneye götürmek için olay yerine gitti. Onu hastaneye götürmek için arabaya bindirmek üzereyken, bu kez traktör ve pikap ile gelen 30 kişilik Suriyeli grup Ramazan A’nın babası ve amcasına saldırdı. Kahvehaneden kavgayı ayırmak için gelen vatandaşlara da saldırdılar. Hem de ellerindeki sopa, taş ve çapalarla vurarak. Çapayla vurdukları bir vatandaşımızın kaşı aşağıya düştü. O esnada vatandaşımız Mustafa M'yi de bıçaklayarak ağır yaraladılar. Bu olay bardağı taşıran son damla oldu. Gece mahalle halkı ayaklandı. Jandarma gelerek kalabalığı dağıttı. Sabah olduğunda öfkesi dinmeyen mahalle halkı yine toplanarak Suriyeliler’in kaldığı bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Durdurmak imkansızdı. Halkın geldiğini duyan Suriyeliler bölgeyi terk ederek gitti. Hiçbir Suriyeli darp edilmedi. Allah’tan ucuz atlatıldı. Daha kötü noktalara varabilirdi” diye konuştu.

BİZE SALDIRACAKLARINA VATANLARINI SAVUNSUNLAR
Muhtar Çürükçü, “Ben doğma büyüme Pamukyazılı’yım. Burası kozmopolit bir yer ama toplum birbirine saygılı ve huzurlu yaşadı. Biz ırkçı değiliz. Buraya Mardin’den Uşak’a, Diyarbakır’dan Denizli’ye kadar her yerden insan gelip yerleşmiştir. Şimdiye kadar hiç böyle bir olayla karşılaşmadık. Suriyeliler burada hiç rahat durmadılar. Vatandaşlarımızı acımasızca, öldüresiye döveceklerine kendi vatanlarını neden savunmadılar” ifadelerini kullandı.
Suriyelilerin ayrılmasının ardından Pamukyazı'da  hayat normale döndü. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder