Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan bir Türkiye Patent Enstitüsü ilanına göre Tokat Kebabı'nın standartlarında bir ayarlama yapıldı.
Tokat Kebabı ibareli coğrafi işaret başvurusunun ilan bilgisinde Şişe Dizme bölümündeki “Bu işlem toplam üç defa tekrar edilir. Sonuç olarak 1 Tokat Kebabı şişine 1 kuyruk yağı, 3 patlıcan, 3 et ve 4 parça patates dizilir.” ifadesi çıkartılarak “Bu işlem 4-5 defa tekrar edilir.” şeklinde düzenlendi.
TOKAT KEBABI NEDİR?
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine özgü bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. İki Fırın Arasında Yapımına Başlanır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına bir parça kuyruk yağı takılır ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı da şişin ucuna takılır. Şiş üzerine bir et bir patlıcan ve sebze aralarına bir parça ince kesilmiş patates dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Bir şişe de sarımsaklar müstakil olarak takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır. Eski ustaların tabiriyle Tokat Kebabı sadece ısıyla değil ışıkla pişen bir kebaptır. )Hürriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder