Güney Kore Büyükelçiliği’nde çalıştığı 3 yıl sigortasının yatırılmadığı diğer yıllarda ise asgari ücretten gösterildiğini öğrenen ve büyükelçiliği mahkemeye veren sekreter Leman Figen Bekman zafere ulaştı. Bekman için Güney Kore Büyükelçiliği SGK’ya 1 milyon lira ödeyecek.
Güney Kore Büyükelçiliği’nde 14 yıl çalışan Leman Figen Bekman 1999-2002 arasında sigortasının hiç yatırılmadığı, kalan 11 yıllık priminin ise asgari ücretten yatırıldığı iddiasıyla büyükelçiliği mahkemeye verdi. Mahkeme, Bekman’ı haklı bularak büyükelçiliğin ödemediği 3 yıllık sigorta primlerin tamamını, diğer yılların ise asgari ücret üzerinden değil de aldığı maaş üzerinden ödenmesine mahkum etti. Yargıtay’ın da kararı onaması halinde elçilik, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) Bekman için 1 milyon lira ödeyecek. Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere nota göndererek, “Diplomatik dokunulmazlığınız, kanunları uygulamama hakkını getirmiyor, iş hukuku mevzuatlarını yerine getirin” uyarısı yaptı.
EKSİK PRİM DAVASI
Büyükelçilikte 1997 ile 2010 yılları arasında çalışan Bekman, 1999-2002 arasında 3 yıl boyunca sigorta primlerinin ödenmediği, diğer yıllarda ise aldığı gerçek ücret üzerinden değil de asgari ücret üzerinden SGK’ya bildirim yapılarak prim ödemesinin yapıldığını öğrendi. Berkman, Ankara 7. İş Mahkemesi’nde hem büyükelçilik hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) aleyhine dava açtı. Geçen hafta sonuçlanan davada mahkeme, Bekman’ı haklı bularak büyükelçiliği eksik prim yatırmaktan mahkum etti. Ayrıca, Bekman’ın ödenmeyen 3 yıllık sigorta priminin tamamının ödenmesi, asgari ücret üzerinden yatırdığı primleri ise Bekman’ın aldığı ücret üzerinden yatırılmasına da hükmetti. Mahkeme, emekliye ayrıldığı 2010 yılından bugüne kadar ki sürede aldığı emeklilik maaş farkının da faiziyle birlikte Bekman’a ödenmesine karar verdi.
HUKUK ZAFERİ
Yargıtay’ın onaması halinde mahkeme kararının emsal teşkil edeceğini belirten Bekman’ın avukatı Ömer Baran Ermiş, “Bu bir hukuk zaferidir. Benim müvekilim gibi yüzlerce kişi böyle mağdur ediliyor. Büyükelçilikler diplomatik dokunulmazlık zırhını kullanarak çalışanlarını mağdur ediyor. Bu davaya kazanmamızın ardından birçok büyük ülkelerin büyükelçiliklerinde çalışanları bizi arayarak aynı mağduriyeti yaşadıklarını bildirdi. Bu karar hukuk önünde herkesin eşit olduğunu, herkesin yasalara ve kanunlara uyarak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini göstermek açısında çok önem arz ediyor” dedi.
DOKUNULMAZ DEĞİLSİNİZ
DIŞİŞLERİ Bakanlığı Türkiye’deki çok sayıda büyükelçiliğin çalışanları bu noktada mağdur ettiğine dair şikayetler alması üzerine elçiliklere nota gönderdi. Bakanlığın 3 ayrı tarihte büyükelçiliklere gönderdiği uyarı özetle şöyle: “Türkiye’de yerleşik yabancı misyonlarda istihdam edilen Türk uyruklu veya Türk uyruklu olmamakla birlikte Türkiye’de daimi olarak mukim personel, Türk iş hukukuna tabidir. Söz konusu personel ile misyon arasında iş sözleşmesinde, misyonun tabi olduğu ülkenin iş hukuku mevzuatının geçerli olacağı şeklinde bir maddenin bulunması dahi, bu durumu değiştirmemektedir. Bakanlık, misyonların söz konusu personelle ile olan iş ilişkilerinde Türk iş hukukuna uygun davranılması gerektiğini, iş hukuku kapsamına giren davalarda Türkiye’de yerleşik misyonların yargı muafiyetinin bulunmadığını ve misyonların bu davaları dokunulmazlıklarını ileri sürerek reddetmelerinin mümkün olmadığını bir kez daha önemle hatırlatır.”
(Fevzi Kızılkoyun / hürriyet.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder