2013’te Büyükçekmece’de başlayan yeşil alan kavgası son günlerde yeniden alevlendi. Sahildeki ‘Albatros Parkı’nın sahibi Büyükçekmece Belediyesi. Belediye bu alanda otel, rezidans ve dükkan yapmak istiyor. Bölge halkı ve sivil toplu kuruluşları ise buna karşı. Dönem dönem bölgede eylem yapan, durumu protesto eden ‘Diren Büyükçekmece Platformu’, yaklaşık 30 bin metrekare alanda ağaç kesildiğini iddia ediyor. Bunun üzerine parka çadır kuran ve 27 gün nöbet tutan platform temsilcileri pazar günü polis ve zabıta müdahalesi ile alandan çıkarıldı. Platform sözcülerinin açıklamalarına göre 20 kişi gözaltına alındı, sonrasında serbest kaldı.
YAPILAŞMA OLMASIN
Parkın yapılaşmaya açılmaması için mücadeleye devam edeceklerini belirten Diren Büyükçekmece Platformu temsilcileri İlker Kolukısa ve Pelin Çınar, CHP İl Başkanlığı’na ve Ankara’ya gitmeyi planladıklarını söylüyor. 4 Ekim pazar günü polis müdahalesi ile alandan çıkarılmalarını eleştiren temsilciler, “Biz fidan dikim etkinliği yapacaktık ama izin vermediler. Belediye ağaç kesmedik diyor ama yeşil bir parkın geldiği durum ortada. Her sabah ağaç kesiliyor haberi ile parka koşuyorduk. Makina ile zarar verip sonra yıkılma riski var diyorlar. Alanda korunması gereken tarihi ağaçlar var. Bu alan bizim tek yeşilimiz ve kesinlikle yapılaşma olsun istemiyoruz” diye konuşuyor.
BELEDİYENİN MÜLKÜ
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise park alanının 1957’den bu yana belediye mülkü olduğunu söylüyor. Park alanına otel, rezidans ve yeme-içme mekanları planladıklarını belirten Akgün, farklı mimari gruplarla proje çalışmalarına başladıklarını ifade ediyor. 30 bin metrekare alanın 10 bin metrekaresinde yapılaşma olacağını belirten Akgün, “Yeşil alan yok ediliyor deniyor ama aksine biz orda büyük bir proje planlıyoruz. 10 bin metrekare inşaat sonrası kalan 20 bin metrekare alan ve önündeki sahil alanı birleştirilip 190 bin metrekare yeşil alan yaratacağız” diyor.
EMSAL İKİ KEZ DÜŞTÜ
Daha önce alanda 109 odalı bir otel olduğunu ve bu yapının 2000 yılında yıkıldığını belirten Akgün, “Bu parseller 1979 yılında turizm alanı ilan edilmiş ve plana emsal ve kat yüksekliği kısıtlaması getirilmemişti. 1999 yılına kadar otel, motel, lokanta, çay bahçesi ve kamping alanı olarak hizmet veren belediyeye ait turizm tesisleri vardı. 2000 ve 2004 yıllarında onaylanan imar planlarında yine turistik tesis alanı olarak korundu. Emsal serbest olması nedeniyle yoğun yapılaşma oluşmaması için 2007 yılında belediyemizin talebi doğrultusunda emsal 3 olarak sınırlandı. 2011 de ise turizm yapılaşmasının dışında kısmen ticaret, kısmen de konut için teklif edilen plan tadilatı onaylandı ancak bu sefer de inşaat alanında yüzde 50 kısıtlamaya gidilerek yapılaşma 3 emsalden 1.5 emsale indirildi. 1979 yılından bu yana turizm alanı olarak ayrılmış olan bu parseldeki yoğunluk azaltıcı plan tadilatı kararları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından da onaylandı” diye konuştu.
SİYASİ HASMIM BU OLAYI YAPTI
Parti içindeki isimlerin kendisini yıpratmak için bu olayları başlattığını öne süren Hasan Akgün, “Konu esas itibariyle, yeşil alan meselesi değil beni yıpratmaya çalışan parti içindeki muhalif birkaç kişinin kamuoyunu yanıltma girişimi. Bu girişimin içinde bulunduğumuz kritik seçim sürecinde CHP’ye zarar vercek. Benim siyasi hasımlarım var ve onlar bu işi yaptı. Bu kişiler gençlerin de aklını karıştırıyor. Ne var belediye bu işi yapıp para kazansa. Kime ne zararı var” şeklinde konuştu. Park alanında ağaçların kesildiği iddialarına da yanıt veren Akgün, “2 kuruyan ağaç kaldırıldı. 5-10 tane ağacın da yeri değişecek” dedi.
Başka yeşil alanımız yok
Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün otel ve rezidans projesine karşı çıkan bölge halkı yaklaşık bir aydır arazide nöbet tutarak eylem yapıyordu. 1 Ekim’de polis müdahalesiyle eylemlerini sonlandırmak zorunda kalan grup önceki gün kesilen ağaçların yerine yenilerini dikmek istedi. Ancak, polis ve zabıta tarafından engellendi. Arazinin girişi kapatıldı. CHP milletvekili Ali Şeker ve Melda Onur da eyleme destek verdi. Bölgenin bağlı olduğu Atatürk Mahallesi’nin 23 yıllık muhtarı Alkış Barış, 15 yıldır Albatros için direnişte olduğunu söyleyerek arazinin satılmasına karşı çıktıklarını anlattı: “Albatros, 1960’larda bungalovların da olduğu bir kamp alanı olarak kullanılıyordu. 2000’de maddi durum iyi olmayan kişiler işgal etmeye başlayınca bungalovlar kaldırıldı. O dönemden sonra ağaçları kesmeye başladılar. Son üç yıl içinde ağaç kıyımı hız kazandı. Çevre derneklerinden de destek gelmedi. Bu arazinin satılmasını istemiyoruz çünkü başka yeşil alanımız kalmıyor. Buralar betonlaşınca biz o alana giremeyeceğiz. Belediyenin mülkü ama bizim de hakkımız var çünkü bu belediyeyi biz seçtik. Burayı tekrar ağaçlandıralım ve yeşil alan olarak kullanalım. Bu talebimizi Belediye Başkanı Hasan Akgün’e ilettik ama kabul etmiyor.”
Zeynep Bilgehan / Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder