6 Şubat 2016 Cumartesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu 10 maddelik planı açıkladı

Terörle mücadelede izlenecek 10 maddelik yol haritasını Mardin’de açıklayan ve Midyat’ta da ‘Barışın sözcüsü olacağız’ diyerek halka seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Elinde silah olanları muhatap almayacağız. Halka şefkat, teröriste kudret gösterilecek” dedi. Artuklu Üniversitesi’ndeki ‘Kardeşlik Buluşmaları’ konulu programda konuşan Davutoğlu, eylem planını özetle şöyle açıkladı:

1-İNSAN ODAKLI DEVLET 
“Bu dönemde millet vicdanı ve irfanıyla millet aklını birleştireceğiz. Parçalayıcı ulus anlayışı yerine birleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz.

2-KAMU DÜZENİ İNŞASI
Kamu düzenini kim tehdit ederse, ister DAEŞ örneğinde olduğu gibi Sünni dindar vatandaşlarımızın hislerini istismar etmek için, ister PKK’da olduğu gibi Kürtler üzerinden, ister DHKP-C ile Alevi vatandaşlar üzerinden kim terör yapmak isterse engellenecek ve durdurulacak. Terörist ile halk ayrılacak, halka şefkat, teröriste kudret ile muamele edilecek. Kimse 90’lı yıllara geri dönüleceği düşüncesine saplanmasın. 90’lı yıllara dönülmesine izin vermeyiz.

3-DEMOKRATİK REFORM SÜRECİ 
Başta yeni Anayasa olmak üzere bütün vesayet kurumlarını değiştirelim diyoruz. Bilinsin ki, öyle veya böyle 12 Eylül anayasası da, vesayetçi zihniyet de, tek tipçi terör örgütü de emellerine ulaşmayacak. Yeni Türkiye’yi demokratik temeller üzerine inşa edeceğiz.

4-SOSYAL SEFERBERLİK İLAN EDİLECEK
Yaralar sarılacak. Her aileye destek programı uygulayacağız. Sur’dan çıkıp Sur’un dışındaki otellerde ya da evlerde kalmak zorunda kalanlara her ay düzenli kira yardımı yapılıyor, yapılacak. Her birini ‘Aziz Sancar’ gibi gördüğümüz öğrencilerimize telafi eğitimi vereceğiz. Okullarımızı, hastanelerimizi yeniden imar edeceğiz. Gençlik kampları kuracağız. Doğulu, batılı, gençleri kaynaştıracağız.

5-EKONOMİK DESTEK
Vatandaşlarımızın terörden kaybını telafi edeceğiz. İşadamlarımızla, toplantıda ihtiyaçlarını tek tek dinledim. Bana iletilen her talep yerine getirilecektir. Prim borçları gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkârların kredi ödemeleri ertelenecek. Çiftçilerimizin kredisi varsa ödenecek. Yatırımlar tamamlanacak.

6-ŞEHİRLERİN İHYASI
Bunu ‘kentsel dönüşüm’ olarak tabir ediyorlar,  kabul etmiyorum. Bütün tarihi şehirlerimiz, doğuda batıda, tarihi dokuya sahip olan yerlerde yeni bir yasal çerçeveyle yeni bir ihya çabaları içinde olacağız. Sur’u tarihi özellikleriyle öylesine yeniden inşa edeceğiz ki, bütün insanlık ilham alacak. İnşallah şehirlerimiz en iyi yaşanır şehirler haline gelecek.

7-ETKİN İLETİŞİM
Algı operasyonlarına karşı valiliklere talimat verdim, her yerle iletişim birimleri oluşacak.

8-İDAREYE YENİ DÜZEN
Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama yerel yönetimlerin de istismar edilmesine asla izin verilmeyecek. Bazı terör unsurlarını istihdam etmeye izin verilmeyecek, etkin şekilde denetlenecek. Türkiye’yi mutlak anlamda silahtan ve patlayıcı maddelerden arındıracağız.

9-MİLLİ BİRLİK DÖNEMİ
Muhatap milletin kendisidir. Bütün illerde ve ilçelerde STK temsilcilerinden, kanaat önderlerinden, o bölgede herkesin saygı duyduğu isimlerden oluşan istişare meclisleri kurma talimatını verdim. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olan kimseyi muhatap almayacağız. Milletin başında boza pişirenleri, zulmedenleri muhatap almayacağız. Önce silahları bırakacaklar, ondan sonra görüşme, konuşma imkânı olacak.

10-ORTADOĞU'DA KARDEŞLİK DÖNEMİ
Kapsamlı bir birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz. Syces Picos’un (1916’da  İngiltere ve Fransa arasında Osmanlı topraklarının paylaşılmasını öngören gizli antlaşma) o parçalayıcı anlayışı ve piyonları karşısında Türkiye her zaman birleştirici ruhu harekete geçirecek. Kut’ül Amera’da (1916’da İngilizlere karşı kazanılan savaş)  beraberdik, önümüzdeki dönemde de beraber olacağız inşallah. Kim son kale olan bu ülkeyi bölmeye çalışırsa karşısında dimdik duracağız.”

HASTANEYE 20 ROKET
DAVUTOĞLU, konuşması sırasında HDP’lilerin yaralıların olduğunu iddia ettiği Cizre’deki bina için de “Hâlâ oralardan yaralı diye hitap edilen, evlerden hasta çıkarılıp bize teslim edilmedi. Ama Cizre Devlet Hastanesi’ne birkaç gün içinde 20 roket atıldı. Ne istersiniz hastanelerden, ne istersiniz karne alan çocuklardan” diyerek tepki gösterdi. (Hürriyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder