Yarın gerçekleşecek olan tutulma, 2016 yılının ilk Güneş tutulması olacak ve sadece bir kez gerçekleşecek. Tam güneş tutulması Türkiye saati ile 03:57′de görülebilecek.
Tam güneş tutulması, 2016 yılının ilk Güneş tutulması olacak ve sadece bir defa gerçekleşecek. Dünya bu tutulmayı ne yazık ki, bazı denizciler dışında tam olarak değil parçalı tutulma olarak gözlemleyecek. Tam Güneş tutulması Sumatra, Borneo Sulawesi ve Pasifik Okyanusu’ndaki konumlardan görülebilecek. Güney/Doğu Asya, Kuzey/Batı Avustralya, Pasifik ve Hint Okyonusu gibi bölgelerde ise Parçalı Güneş tutulması şeklinde görülecek.
9 Mart’taki “Tam Güneş tutulması”na şahitlik edemeyecek olan Türkiye, 21 Haziran 2020′deki Halkalı Güneş Tutulmasını ise parçalı tutulma olarak izleyebilecek.
TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir.
Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder