29 Mart 2016 Salı

Mahkemeden ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ kararı

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun anayasaya aykırı olduğunu karar verdi ve AYM'ye başvurulmasına karar verdi.


Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ten yargılanan iki üniversitesi öğrencisinin davasında mahkemeden flaş bir karar çıktı. İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok sık başvurduğu, lise öğrencisinden, gazeteciye; siyasetçiden doktorlara kadar pek çok kişi hakkında ceza verilmesini sağlayan, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçuna iptal yolu açıldı. İstanbul Üniversitesi öğrencileri aleyhine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçuyla açılan davaya bakan Mahkeme, ilgisi yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Davaya bakan İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi AYM’ye başvurusunda, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 299′uncu maddesinin hem Anayasa’ya, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLERİN AVUKATI URFA: İKİ YÖNDEN ANAYASA’YA AYKIRILIK VAR

İki öğrencinin Avukatlığını yapan Özgür Urfa, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, daha önce de farklı mahkemelerden TCK 299′dan açılmış farklı davalar için beraat kararları geldiğini, ancak ilk kez mahkemenin “Anayasa’ya aykırılık” durumunu ciddi bularak, AYM’ye gitmeye karar verdiğini söyledi.

Urfa, Mahkeme’nin başvurusunda AYM’den, TCK’nın 299′un Anayasa’nın “eşitlik ilkesi” ile, uluslararası sözleşmelerin Türk yasalarının üzerinde olduğuna ilişkin 90. maddesi açısından incelenmesi için başvuruda bulunduğunu söyledi. Avukat, mahkemenin bu konuda çeşitli AİHM içtihatları da ortaya koyduğunu vurguladı.

YASA İPTALİ İÇİN MAHKEME’NİN AYM’YE GİTME HAKKI VAR

Anayasa’ya göre, yasa iptalleri için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma yetkisi sınırlı; AYM’ye yasa iptale başvurusu yapma yetkisine sahip olanlar şunlar;

* Cumhurbaşkanı

* İktidar partisi

* Ana muhalefet partisi

* TBMM’de farklı partilerden de olsa en az 90 imzayı toplayan vekiller

* Mahkemeler.

Bu çerçevede, ilgili mahkemenin baktığı dava konusunda, ilgili yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitme hakkı bulunuyor.

ÖĞRENCİLER HAKKINDAKİ KARAR AYM KARARINDAN SONRA

İstanbul Üniversitesi öğrencilerini yargılayan İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yasa iptali için AYM’ye gitme kararı, Twitter üzerinden, öğrencilerin avukatı Özgür Urfa tarafından açıklandı. Mahkeme, bir yandan AYM başvurusuna hükmederken, diğer yandan da öğrencilerin “Cumhurbaşkanı’na hakaret edip etmedikleri” konusundaki kararını, AYM’nin iptal başvurusu konusunda vereceği kararın sonrasına attı.

AVRUPA KOMİSYONU DA “TCK 299′U KALDIRIN” DEMİŞTİ

Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı Avrupa Konseyi’ne bağlı görev yapan Venedik Komisyonu da, ay başında yayınladığı raporda, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen TCK 299. maddenin “Avrupa normlarına uymadığı” gerekçesiyle kaldırılmasını istemişti.

Venedik Komisyonu’nun raporunda, Avrupa’daki genel uygulama ve uluslararası standartların, devlet başkanlarına hakaretin “suç olmaktan çıkarılması ya da bu suçun hapis cezası içermeyecek biçimde sadece en ciddi sözlü saldırılarla sınırlı tutulması” yönünde olduğu vurgulanmıştı.

MAHKEME KARARIN AYNEN ŞÖYLE;

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nin AYM’ye başvuru yapılmasına ilişkin bölümü aynen şöyle;

“Mahkememizce 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Cumhuriyetin Nitelikleri’ başlıklı 2. maddesine ve ‘Kanun Önünde Eşitlik’ başlıklı 10. maddesine aykırı düzenleme içerdiği kanaatine varıldığından, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 152. maddesi gereğince, Anayasa Mahkemesi’ne, mahkememiz başvurusunun itiraz olarak kabul edilerek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin İPTALİNE karar verilmesi hususunda başvuruda bulunulmasına, mahkememizin bu dosyasında sanıklar haklarında görülmekte olan kamu davasında, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 40. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi’nce başvuru ile ilgili olarak verilecek kararın veriliği açıklanmasına kadar, Anayasa Mahkemesi kararının sonucunun beklenmesine karar verildi.” (Kaynak:sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder