16 Temmuz 2016 Cumartesi

Darbe girişiminin Whatsapp yazışmaları

TSK içindeki "Paralel Devlet Yapılanması" üyelerinin darbe girişimi sırasındaki Whatsapp yazışmaları ortaya çıktı. Koordinasyonun "Yurtta Sulh Biziz" adıyla açılan hesaptan yapıldığı öğrenildi.


Saat 21.15 Binbaşı Murat Celebioğlu'nun geçtiği ilk mesajda “Ben Murat Celeboğlu toplu duyuruları burdan yapacağım. Bu mesajın devamında, önemli gelişmeleri buradan geçerseniz Ankara'ya bildireceğim” diyor. Daha sonra ise şu talimat veriliyor. “E-5 ve TEM'den İstanbul dışına çıkan trafik serbest bırakılacak. İstanbul içine gelen trafik engellenecek ve geri çevrilecek.”

‘AKOM’A ÇIKTI’

Bu mesajların devamında saat 21.28'de Albay Ahmet Zeki Gerehan, “Alınması gerekenlerin derhal alınması” yazıyor. Bu sırada Çelebioğlu, “Zeki Albayım, siz akademide misiniz Fatih Irmak'ın desteğe ihtiyacı var ekibini ikna edemiyor” diyor. Bunun üzerine Gerehan, “Tamam yardıma gidiyoruz” diyor.

Albay Müslim Kaya, “6. Alay AKOM'a çıktı varmak üzere” mesajını geçiyor. Bu mesajın ardından aynı komutan, “AKOM'a müdahale edildi. Enterne ediliyor. Personel emrimize uyuyor. Birazdan kontrol altına alınacak.” diyor.

‘KÖPRÜ DURDU’

Bu mesajların ardından sadece telefon numaraları gözüken kişiler, saat 21.45'te “1. Köprü Avrupa istikameti durduruldu. 2. Köprü polis noktasına girildi. Sorun gözükmüyor” diye yazıyorlar.
Ahmet Zeki Gerehan tekrar devreye girerek, “Hadımköy takviye ekibi ne zaman devreye girecek konuşulan isim orada yok kapıda bekliyorlar” diyor.

Binbaşı Murat Yanık, saat 21.55'te “Eyüp Paşa arandı. Kapıları açtıracak Mehmet Erol ile görüşüldü” mesajını geçiyor.

‘TRT YOLA ÇIKTI’

Albay Müslim Kaya, “AKOM kontrol altına alındı. Çok acil havacıların teknik ekibini istiyorlar. Görüntü izlemeyi kesmek için kendileri yapamıyorlar onun için” yazıyor.

Albay Müslim Kaya, “TRT TV yola çıktı” yazdıktan sonra Murat Çelebioğlu, “İstanbul Emniyet Müdür yardımcıları arandı. Bilgilendirildi. Büyük bölümü itaat ediyor” yazarken,Albay Albay Uzay Şahin, “Emniyet müdür yardımcıları emre itaat ediyor. Polis arkadaşlarımıza iletiniz gözlerinizden öpüyorum” mesajını paylaşıyor.

AÇIKLAMA SONRASI

Kayıtlara göre, saat 22.09'da Selim isimli bir kişi, “1. Ordu komutanı hemen alınmalı. Lütfen ordu komutanını alın ne olur diye” yazdı. Bu mesajı 1. Ordu Komutanı'nın televizyonda darbe girişimini desteklemedikleri açıklamasından sonra geçildiği belirtildi.

M.A kodlu bir kişi, “1. Ordu Komutanı sürekli Kuleli komutanını arıyor” yazıyor. Bu sırada Uzay Şahin, “M.A'nın telefonlara çıkmamasını emrediyor. O da komutan beni arıyor çıkmıyorum” diyor.
Murat Çelebioğlu saat 22.19'da bazı koordinatlar gönderiyor. Verilen koordinatlara harita üzerinden bakılınca Kartal’daki askeri dikimhanenin yerini göstermesi dikkat çekiyor.

‘MÜDÜRÜ TUTUKLAYIN’

Murat Çelebioğlu’nun mesajında İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın tutuklanmasının planlandığı anlaşılıyor. Mesajda, saat 22.32'de, “İstanbul İEM Müdürü Boğaz Köprüsü’ne geliyor ivedi tutuklanması gerekiyor” yazması üzerine M.A,”Talimat verildi bekliyorlar” yazıyor. Müslim Kaya saat 22.44'te,”TRT Radyo kontrol altına alındı” diyor.

Köprüden geçişleri yasaklayan Uzay Şahin, “Geçirmeyin ateş serbest” yazıyor.

Murat Çelebioğlu saat 22.57'de, “Bayrampaşa'dan bir tane bile polis çıkmayacak” diyor. Bunun üzerine Muzo takma adlı kişi, “Bütün zırhlı unsurlar sahaya insin” mesajı geçiyor.

GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, polis, tankların hareketini koordine talimatı veren KKK Personel Topçu Kurmay Yarbay Serbülent Eken gözaltına alındı. Bu arada darbeci askerlerden alınan zırhlı bir personel taşıyıcı İstanbul Emniyet Müdürüğü'ne getirildi.

(Habib Atam / Sözcü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder