27 Temmuz 2016 Çarşamba

Reuters Suriyeli çocuk işçileri yazdı

Reuters Türkiye'de çalışan Suriyeli çocukları konu alan bir haber yayımladı. Haberde kayıt dışı çalışma ve maaş gibi sorunlara değinildi.


Mart ayında Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye, AB’nin gönderdiği mültecileri almayı kabul etti. AB de bu mültecilerin Türkiye’de korunması ve giderleri için 6 milyar euro ödemeyi taahhüt etti. Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşması ile gözler Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere çevrildi.

Suriye’de yıllardır süren savaş sebebiyle Türkiye’ye göçen mültecilerin sayısının 2.7 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Reuters’ta Dasha Afanasieva imzasıyla çıkan habere göre; Bu mültecilerden 665 bin kadarının okul çağında ama okula gidemeyen çocukların oluşturduğunu belirtiliyor. Bu çocukların bir çoğu, yasadışı yollarla çalıştırılıyor.

HAFTADA 200 LİRAYA ÇALIŞIYORDU

10 yaşındaki Muna Awwal da bu çocuklardan biri. Babası Mahmud ve abisi 13 yaşındaki Muhammed ile Zeytinburnu’nda diğer Suriyeli mültecilerle birlikte kiraladıkları bir yerde tekstil ürünleri üretiyorlar. 2013 yılında ailesi ile gelen Mahmud Awwal’ın 13 yaşındaki küçük oğlu Muhammed, önce bir tekstil atölyesinde haftalığı 65 dolara (200 TL) çalışmaya başlamış. Muhammed yevmiyesinin yarısı patronu tarafından el konulmaya başlayınca, Mahmud oğlunu yanına almaya karar vermiş.

Mahmud’un en büyük oğlu 15 yaşındaki Mustafa ise Doğan adında bir işverenin yanında çalışıyor. Doğan, ayrıca Awwal ailesinin evinde ürettiği tekstil ürünlerinin satılmasına aracılık ediyor. Ortalama günde 11 saat çalışan Awwal ailesinin kaldıkları yerde ürettiği ürünlerden aylık kazancı 800 doları (2400 lira) buluyor. Kazançlarının yarısını (400 dolar) yaşadıkları ve üretim yaptıkları yerin kirası olarak ödediklerini belirtiyorlar

Yakın zamanda Türk Hükümeti, kalifiye olan mültecilere çalışma izni vereceğini ve kriterlere uyanların Türk vatandaşı yapılacağı belirtildi. Ancak çoğu kayıt dışı olduğundan, yasal olarak kendi işleri olmadığından ya da patronları tarafından desteklenmediğinden çok azı bu kriterleri karşılayabiliyor.

‘PATRON BAZEN İYİ DAVRANIYOR’

İstanbulda çalışan başka Suriyeli çocuklar da durumlarından yakınıyor. 17 yaşındaki Juma, bir tekstil atölyesinde geceleri temizlikçi olarak haftalık 85 dolara (250 TL) çalıştığını belirtiyor. Patronunun bazen kendine iyi davrandığını söylese de genelde çalışma şartlarının kötü olduğunu söylüyor. 14 yaşındaki Bashar ise kazancının yarısını çalışma imkanı olmayan Halep’teki ailesine yollamayı planladığını söylüyor.

Suriyeli çocukların yoğun olarak çalıştığı yerlerden biri de Gaziantep. Bu şehirde çalışan işçilerin hemen hemen hepsi Suriyeli. Türk işçilerden daha ucuza mal olan Suriyeliler, çocuk iseler daha da az paraya çalışıyorlar. 30 yaşında eski bir tekstil işçisi olan Selim, eskiden haftalık 150 dolara (450 lira) çalıştığını ancak Suriyeliler gelince iş bulamadığını, bunun üzerine kendi işini kurup kendisinin de Suriyeli çalıştırmaya başladığını söylüyor.

Suriyeli çocukların tekstil atölyesinde çalışması, gözleri giyim markalarına çevirdi. Türkiye’nin en büyük tekstil markalarından biri, çocuk işçi çalıştırılan tekstil atölyeleri tespit edip bunlarla çalışmayı durduklarını belirtti. Türkiye’de üretim yapan dünyaca ünlü marklardan bazılarına ise Türkiye’deki atölyelerinde Suriyeli çocuk çalıştırdıkları için yakın zamanda soruşturma açılmıştı.

Türkiye’nin en büyük gelir kalemlerinden biri tekstil. Giyim ürünlerinde yıllık gelirin 40 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Tekstil sektöründe çalışanların büyük çoğunluğunu Suriyeli çocukların oluşturmaya başlaması iddiası üzerine insan hakları gözlemcisi Stephanie Gee Avrupa Birliğini sorunu görmezden gelmekle eleştirdi. Avrupa Birliği ise bu eleştiriye karşı bir yorumda bulunmadı. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder