Almanya’da gösteri ve toplantı özgürlüğü anayasal bir hak olmakla birlikte her eyaletin kendine özgü bir düzenlemesi var. Buna göre, bir gösterinin başlamadan 48 saat önce polise bildirilmesi gerekiyor ancak bu süre, örneğin Bavyera Eyaleti’nde 72 saat. Polisin toplumsal olaylara müdahale konusundaki yetkileri ise özetle şöyle:
İPTAL
Almanya’da gösteri özgürlüğüne polis sadece belirli şartlar altında müdahale edebilir. Bir gösterinin iptaline sadece son çare olarak başvurulabilir. Eğer gösteri polise bildirilmediyse, verilen bilgilere uymuyorsa, örneğin belirli sayıda güvenlik gücü sayısına aykırı hareket edildiyse, gösteri iptal edilebilir.
Gösterinin iptali çok açık bir dille ifade edilmelidir. İptale uymamak ve gösteriye buna rağmen katılmak cezaya tabiidir.
YASAKLAMA
Gösteri belirli yerlerde ve durumlarda yasaklanabilir. Örneğin Nazi kurbanlarının anısına ayrılan yerlerde veya kamu güvenliği ve düzeni doğrudan tehlikeye girerse, gösteri yasaklanabilir.
Yasak için çok somut ipuçları gerekir. Yasaklanan gösteriye çağrı ve katılım suça girer. Olaysız yürüyen bir gösteriyi bozmaya çalışanlar uzaklaştırılır. Gerekirse polis göz yaşartıcı ve tazyikli su araçlarına başvurabilir. Geçerli olan, müdahalenin orantılı olmasıdır. Gösteriyi bozmaya çalışmak cezaya tabidir.
GÖZALTI
Barışçıl olmayan veya silahlı gösteriler, toplantı ve gösteri özgürlüğü koruması altına girmez. Güvenlik güçleri bu durumda polise özel yetki veren araçlara başvurabilir.
Kişilere ya da eşyaya zarar veren, saldırgan davranan gösterici barışçıl olmayan gösterici demektir. Polis bu kişilerin kimliğini tespit eder, yanındaki eşyalarını kontrol eder, gerekirse zorla götürebilir ya da tazyikli su gibi araçlara başvurabilir. Olay çıkaran, kişilere, eşyalara saldıran, şiddete başvuran göstericiler gözaltına alınır. Ancak gözaltına alındıktan en geç ertesi günün aynı saatine kadar yargıç karşısına çıkarılmak zorundadır.
TERÖRLE MÜCADELE
Almanya’da polis 2008’de genişletilen yetkilerle terör şüphelilerinin bilgisayarlarını izleyebilir, telefonlarını dinleyebilir ve evlere girebilir. Federal Asayiş Şubesi terörle mücadele kapsamında ‘önleyici’ soruşturmalar yapabilir.
Yasaya göre, ağır suçlar söz konusuysa ve soruşturma sırasında somut bir tehlike seziliyorsa, Emniyet yetkilileri hâkim izniyle kişisel bilgisayarlara giriş yapabilir. Acil durumlarda Federal Emniyet Teşkilatı Başkanı hâkim izni olmadan müdahale etme yetkisine sahiptir.
(Celal Özcan / Hürriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder