7 Kasım 2014 Cuma

Ağaç nöbetinde bir halkın başına gelenler

Kepçenin önüne oturan Kıymet Teyze’den, zeytinlikleri kesilmesin diye nöbet tutarken hırpalanan Somalı köylülere... İşte son 6 ayda yeşili korumak için direnen halkın başına gelenler...

Kıymet Teyze kazandı
Türkiye, onu bu fotoğrafla tanıdı. Edirne’de mahallesindeki çocuk parkına inşaat yapılmak istenen Kıymet Teyze, aldı sandalyesini, oturdu kepçenin önüne. Çalışma durdu. Ardından mahalle sakinleri konuyla ilgili dava açtı ve bilirkişi raporunda göre parkın imar planının ticari olarak değiştirilemeyeceği belirtildi.

İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde gece yarısı ağaçları kestiler
Ankara'da 60 yılı aşkın süredir Devlet Tiyatroları’nın kullandığı İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nin içinde bulunduğu ağaçlık bölgeyi de kapsayan arazi satın alındı. Açılan dava sonucunda firmanın yapacağı inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. İddiaya göre, karara rağmen firma gece yarısı ağaçları kesmeye başladı. Olay sosyal medya üzerinden kısa sürede yayıldı, tiyatro sanatçılarının da büyük tepkisini çekti. Firma çalışanları ve Devlet Tiyatroları güvenlik görevlileri arasında çıkan arbedede 1 görevli kalp krizi geçirdi. Olaylardan geriye bu fotoğraflar kaldı.

Validebağ Korusu
Validebağ Korusu, yanındaki cami inşaatına tepki gösteren mahalle halkının direnişiyle kısa sürede gündem yarattı. Zaman zaman polis müdahalesinin olduğu olaylarda biber gazı, yumruk, cop kullanıldı.
 
Soma’da köylüleri döve döve 6 bin ağacı söktüler
Soma’nın Yırca Köyü’nde, termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçları kesilmesin diye nöbet tutan köylülere saldırdılar. Şirketin dozerleri alana girdi, 6 bin zeytin ağacı kesildi. İddiaya göre, köylüleri kelepçeleyip barakaya kapattılar. Zeytinlikleri kesilen, hırpalanıp, eziyet edilen köylülerin gözyaşları bu fotoğraflarla hafızalara kazındı.
İstanbul yeşil alan oranıyla dünyada son sırada
2013’te yayınlanan Dünya Kentleri Kültür Raporu’nda İstanbul halka açık yeşil alan oranıyla diğer dünya şehirlerine kıyasla (yüzde 1,5) en son sırada. 2000- 2012 tarihlerinde, Türkiye'de net orman kaybı 164 bin 222 hektar. En çok orman kaybının olduğu iller Antalya ve İstanbul. Dünya Sağlık Örgütü raporundaki veriler ise iklim değişikliğinin sebep olacağı çarpıcı sonuçları gözler önüne seriyor. 2030 ve 2050 yılları arasında, iklim değişikliğinden kaynaklı sağlık sorunlarından her yıl en az 250.000 ölüm gerçekleşecek.
Elvan Yarma / Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder