6 Kasım 2014 Perşembe

IŞİD turizmi de vurdu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin hızla gelişen başkenti Erbil'de başta inşaat ve turizm olmak üzere pek çok sektör IŞİD tehdidinden olumsuz etkilendi. İşlerin durması ve rezervasyon iptalleri nedeniyle otellerin doluluk oranları yüzde 20’lere kadar geriledi.

Erbil’in en işlek caddesi olan "60 Metre"nin üzerinde onlarca otel bulunuyor. IŞİD saldırıları öncesi önünde çok sayıda aracın parkettiği oteller şu sıralar sakin. IŞİD’in Musul’da başlayan, Mahmur ve Sincar’la devam eden saldırıları ekonomiye darbe vurdu. Turizm ve konaklama sektörü de bu darbeden nasibini aldı. 

Doluluk yüzde 80 düştü

Kentin en büyük otellerinden biri olan Dedeman Erbil’in Genel Müdürü Yıldıray Yurdakul, doluluk oranlarının yüzde 20’lere kadar düştüğünü söyledi.

“IŞİD Musul’a girdiğinde bir miktar etkilendik. Ondan sonra düzelme başladı ama en son Ağustos ayındaki olaylar ciddi bir korku yaratı. O süreçte özellikle ciddi iptallerimiz oldu. Burdaki işlerin büyük bir kısmı inşaat ve petrolle alakalı. İnşaat yan kolları var çimentocu üretici temsilcileri beklenti içine girdi. Hakedişlerin ödenmemesi nedeniyle bize gelenleri sayısı düştü. Uluslararası fuarların iptali önemli etken oldu. Araplar, özellikle temmuz ve ağustosta buralara geliyorlar benim otelime gelmese bile, diğer otelleri doldurduğu için bana da olumlu yansıyor. Engeller kısıtlamalar olduğu için bu da etkilendi.“

Giderleri kısıtlayarak, ayakta durmaya çalıştıklarını vurgulayan Yurdakul, işlerin düzeleceğinden ise umutlu.

Yolların kapanması turizmi bitirdi

Aynı cadde üzerinde bulunan yine Türk sermayeli İstanbul Oteli de krizde. Otel Genel Müdürü Şeref Aydoğdu, IŞİD saldırıları ve IŞİD’in Erbil’e gelen yolları kontrol etmesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtiyor:

“Olaylar işimizi yüzde 75-80 oranında etkiledi. Erbil’deki etkinlikler iptal olunca bizim rezervasyonlar da otomatik olarak iptal oldu. Fuarlar iptal oldu, inşaat sekötrü durdu, dolayısıyla sıcak para engellenmiş oldu. Bu anlamda işimiz azaldı. Böyle olacağını bilmiyorduk halen korkuyoruz. Sıcak paranın daha çok geldiği yer Araplar. Asıl sıkıntıyı Arapların gelmemesinden dolayı yaşıyoruz.  Arapların karayoluyla gelme şansı sıfır. Erbil’i besleyen karayoludur. Karayolu açık olsa şimdi her otelde 5-6 otobüs olurdu.“

Hedef tutmadı

Erbil’de 341’i yıldızlı otel olmak üzere, binin üzerinde konaklama tesisi bulunuyor. Gelişmelerden etkilenen sadece iş  turizmi değil.

Al Jazeera’ye konuşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Turizm Genel Müdürlüğü Sözcüsü Nadir Rosti, Erbil'e tatil için gelenlerin sayısının önemli oranda azaldığına dikkat çekiyor: 

“Özellikle Irak orta ve güney bölgelerinden bir çok kişi tatil için Kürdistan’a geliyordu. Ancak şimdi yollar kapalı olduğu için gelemiyorlar. İkinci husus güvenlik. Güvenlik olmadığı zaman insanlar turizmi düşünmüyor. Basında IŞİD’in Kürdistan’a saldırdığı haberleri çok çıkınca bu da etkiledi. Avrupa ülkeleri kendi vatandaşlarının Ortadoğu’ya gitmelerini istemiyor, bu da olumsuz etkiliyor. Kürdistan Bölgesi’nin en önemli ekonomi ayaklarından biri sayılan turizm sektörü son birkaç ayda önemli derecede geriledi.”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin verilerine göre önceki yıl 3 milyonu aşkın turist Kürt Bölgesini ziyaret etti. 2014 yılında turist sayısının 3 milyon 250 bine çıkarılması hedefleniyordu. Yılın ilk 5 ayında gelen turist sayısı bir milyonu aştı. Ancak IŞİD saldırılarının başladığı Haziran ayından sonra sayı hızla düşmeye başladı. (medyafaresi.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder