4 Şubat 2015 Çarşamba

Arınç'ın söylemediği ismi Avcı açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki eğitim kurumlarına ilişkin kurulacak vakfın adını açıkladı. Bakan Avcı, “Yurt dışındaki okullarla ilgili izlenecek yolun ayrıntıları Bakanlar Kurulu’nda ayrıntıları konuşuldu, vakıf statüsünde olacak. Adı *Maarif Vakfı olacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası, yurt dışındaki eğitim kurumlarına ilişkin kurulacak sistemin kamu desteğinde ama sivil bir yapılanma ve mutlaka bir vakıf olacağını söylemiş, isminin belli olduğunu ancak açıklamayacağını belirtmişti. Habertürk yayınına katılan Milli Eğitim Bakanı Avcı vakfın ismini “Maarif Vakfı” olarak açıkladı. Avcı özetle şunları söyledi:

KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL

“Yurt dışındaki okulların kurulmasında Türkiye destek sağladı. Yurt dışındaki okulların büyük bir bölümü milletin okullarıdır. Bunlar değişik adlar altında milletten toplanan paralarla yapılmış yani milletin emeğine dayanan yapılanmalardır. Yani bu okullar kimsenin babasının malı değildir. Bu okullar bir bütün içinde başka fonksiyonlar icra ettiler. Bazıları vakıf, bazıları dernek statüsünde. Birçok ülkeden söz konusu okullar ile ilgili şikayetler geldi. Otoriteler kendi tedbirlerini de aldı. Başka ülkelerin de buralarla ilgili hesapları olabilir.

YEREL KADROLARDAN DA YARARLANILACAK

Yurt dışında okul açılması ya da mevcut okulların dönüştürülmesi noktasında her ülke için farklı yollar izlenecek. Her kurum için ayrı çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Bakanlar Kurulu’nda ayrıntıları konuşuldu, vakıf statüsünde olacak. Adı Maarif Vakfı olacak. Çok kapsayıcı, irfana gönderme yapması itibariyle de anlamlı bir isimlendirme olacak. Bazı yerlerde yerel kadrolardan da yararlanılacak. İstihdam ise vakıf üzerinden belirlenecek.”

Bakanlığın eski adı

Türk Dil Kurumu’nda “Öğretim ve eğitim sistemi” olarak tanımlanan maarif kelimesi, Milli Eğitim’de önemli bir yere sahip. Milli Eğitim Bakanlığı; 1923’ten 27 Aralık 1935 tarihine kadar “Maarif Vekaleti”, 28 Aralık 1935’den 21 Eylül 1941 tarihîne kadar “Kültür Bakanlığı”, 22 Eylül 1941’den 9 Ekim 1946 tarihine kadar “Maarif Vekilliği”, 10 Ekim 1946’dan sonra “Millî Eğitim Bakanlığı”, 1950’den sonra “Maarif Vekaleti”, 27 Mayıs 1960 tarihinden sonra “Millî Eğitim Bakanlığı” adıyla çalışmalarını sürdürmüştür.

*Maarif :
1-Bilgi ve kültür (isim)
2-Öğretim ve eğitim sistemi

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder