16 Şubat 2015 Pazartesi

Hocası, Özgecan’ı anlattı Naif, çalışkan, sessiz...

Mersin Tarsus’ta vahşi bir cinayete kurban giden üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın okulunda da yas var. Özgecan’ın hocalarından Betül Durukan, aileye okulca gittikleri taziye ziyareti sonrası Hürriyet’e konuştu: “Naif, çalışkan ve saygılı bir öğrenciydi. Bölümünü çok severek gelmişti. Ailesi perişan.” Üniversite de Özgecan’ın ismini psikoloji laboratuvarında yaşatma kararı aldı.

Türkiye, Mersin Tarsus’ta vahşi cinayete kurban giden Özgecan’a ağlıyor. Katil zanlıların açıklamaları öfkeleri arttırırken, Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Özgecan Aslan’ın okulunda da yas tutuluyor. Bugün arkadaşları ve hocaları Özgecan’ın sınıfında anma töreni düzenledi. 18 Şubat Çarşamba günü ise okul genelinde bir anma töreni gerçekleşecek. Hürriyet’e konuşan Özgecan’ın hocalarından Hazırlık Okulu Müdür Yardımcısı Betül Durukan Özgecan’ı ve yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:
“Özgecan’ın bir ay dersine girdim ama müdür yardımcısı olduğum için bütün öğrencileri biliyorum, tanıyorum. Özgecan’la bir ay derste beraberdik. İnanılmaz, naif, çalışkan, içine kapanık, sessiz, kibar, saygılı bir öğrenciydi. Arkadaşlarına çok iyi uyum sağlayan, yardımsever, İngilizce’ye inanılmaz derecede özen gösteren ve bölümünü çok severek gelen bir öğrenciydi.

Öğrencilerden öğrendim
Perşembe günü aynı sınıftan iki öğrenci gelerek çok ürkek bir şekilde ‘Hocam size bir kötü haber vereceğiz’ dediler. ‘Buyrun’ dedim. Hocalarıyla ilgili bir problem mi diye düşündüm. Çünkü burada ne olabilir en fazla hocalarından şikâyetçi olabilirler. ‘Özgecan arkadaşımız çarşamba günü akşam 8’den itibaren kayıp. Haber alınamıyor. Devamsızlık için haber vermek istedik’ dediler. Gelmeyen öğrencinin devamsızlığı sistem olarak önemli. ‘Devamsızlık önemli değil, arkadaşınız önemli. Aile ne yapıyorlar?’ dedim. ‘Polise haber verdiler’ dediler. Perşembe öğlen 1’de haberim oldu. Sürekli takipteydik. Cuma günü 10 gibi müdürümüz Hamdi Bey’den kötü haberi aldım. Jandarma İl Komutanlığı Rektörlüğü arayıp bu kötü haberi vermiş. Ondan sonra detaylar arka arkaya geldi.

Ailenin yanından geliyorum. Baba yaşayan bir ölü, abla bitkisel hayatta gibi...
O kadar yoğun bir gün ki. Ailesinin evinden 15-20 dakika önce geldim. Bu psikolojide ders yapmamız mümkün değil. Kalabalık bir şekilde, bütün okul taziyeye gittik. Ailenin yanından geliyorum. Çok kötüler tabii söylemeye gerek bile yok. Baba yaşayan bir ölü. Anne bir nebze kendinde. Abla bitkisel hayatta gibi zaten... Ne konuştuklarının, ne yaptıklarının farkında değiller. Çok üzgünler.

Sabahtan beri televizyon, medya geldi. Herkes tepkili, kim nereye kızacağının farkında değil. Ricayla birkaç cümle konuştu arkadaşlarla. Konuşuldu, anıldı. Çarşamba günü yine bir toplantı var. Cumadan beri kimse kendinde değil. Gerçekten buna anlam veremiyorsunuz. İnsanlık dışı bir olay, vahşet. Biraz önce jandarmadan gelen sorgu ifadesinin detayını aldım. Detaylar çok ürkütücü. Neye inanacağınıza şaşırıyorsunuz. Anlattıklarına göre olay çok farklı gelişiyor. Çok üzücü.

16 senedir ben burada çalışıyorum. Kurulduğundan beri neredeyse. TOK (Özgecan’ın öldürüldüğü minibüsün bağlı olduğu ulaşım hattı) tereddütsüz binen insanlarız. Güvenle. Genel anlamda onları da suçlamak yanlış olur. Üç tane insanlık dışı yaratık için. Ama onların da kriter belirlemesi lazım. İşçiyi alırken ne tür bir insan ölçmeli. Çok ürkütücü. Bütün okul olarak kınıyoruz. Kendimize gelemiyoruz.”

Adı psikoloji laboratuvarına verilecek

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre de Özgecan Aslan için 18 Şubat Çarşamba günü anma töreni düzenlenecek. “11 Şubat 2015 tarihinde menhur bir saldırı sonucu yitirdiğimiz değerli öğrencimiz Özgecan Aslan’ın vefatından derin üzüntü duymaktayız” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değerli öğrencimiz Özgecan Aslan’ın mesleki hayallerini ve ideallerini ölümsüzleştirmek adına, üniversitemizde yeni kurulmuş olan psikoloji laboratuvarının, 16 Şubat 2015 tarihinde üniversite senatosu tarafından alınan kararla ‘Özgecan Aslan Psikoloji Laboratuvarı’ adı verilerek isminin ve ideallerinin üniversitemizde ölümsüzleştirilmesine karar verilmiştir. Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’de davaya müdahil olup, gelişmeleri sonuna kadar yakından izleyecek. 18 Şubat 2015 tarihinde değerli öğrencimiz Özgecan Aslan için tüm öğrencilerimizin katılımı ile üniversitemizde anma töreni gerçekleştirilecektir.”

Rektör: Yüreğimiz yanıyor
Tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran olayla ilgili Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Çetin Bedestenci, üniversitenin sitesinden yaptığı açıklamada, “Çağ ailesi olarak yüreğimiz yanıyor” dedi. Bedestenci mesajında şunları söyledi:

“Sevgili öğrencimiz Özgecan Aslan’ı elim bir olay sonucu kaybetmenin derin üzüntü içerisindeyiz. Ailesine, Çağ camiasına ve sevenlerine sabır diliyorum. Unutulmamalıdır ki, hepimiz bir ailenin evladı, hepimiz bir anne-babanın canıyız. Hiçbir birey, hiçbir koşulda şiddeti hak etmez. Suçlular en ağır şekilde cezalandırılırken; potansiyel suçlular, suça teşvik edilmeden topluma kazandırılarak, sosyal bilinç düzeyi artırılmalı ve sağduyulu, birbirine saygılı bir toplumun ivedilikle temellerinin atılması için çalışılmalı. Bu elim olayı şiddetle kınıyor, hiçbir hafifletici gerekçesi olmayan bu vahşeti işleyen gözü dönmüş suçluların en ağır cezalar ile yargılanacağı ve hüküm giyeceği konusunda adalete güveniyor, ‘kadına yönelik şiddet vakaları’nın ivedilikle önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağolsun.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder