26 Aralık 2015 Cumartesi

3 milyon işsizimiz varken Suriyeli’ye çalışma izni

Türkiye’de resmi 3 milyon 103 bin işsiz varken, hükümet yüzbinlerce Suriyeli mültecilere çalışma izni vermeye hazırlanıyor.

Türkiye’de resmi olarak 3 milyon 103 bin işsiz varken sığınmacı olarak ülkemizde bulunan Suriyelilere iş kapıları açılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Suriyeli öğretmen atamasının ardından Avrupa Birliği  Bakanı Volkan Bozkır da, Suriyelilerin iş piyasasına girmelerini de içeren bir paket hazırladıklarını, Başbakan Davutoğlu’nun muhalefet liderleriyle yapacağı görüşmede bunun ele alınacağını bildirdi.

Resmi rakamlara göre sayıları 2 milyon 421 bine ulaşan mültecilere çalışma izni verilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkartılacak. Suriyelilerle ilgili adımın mesajını AB Bakanı Volkan Bozkır, önceki gün TBMM’de verdi. TBMM AB Uyum Komisyonu’na bilgi veren Bakan Bozkır, geri kabul anlaşmasını 1 Haziran 2016’dan itibaren 3 ay deneme olarak uygulayacaklarını açıkladı. Ekim 2016’da AB’nin vizeyi kaldıracağını hatırlatan Bakan, “Eğer vize kalkmazsa biz de bunu durduracağız, hatta geri kabul anlaşmasını her anlaşma içinde yer alan bir maddeye göre fesih imkanımız var” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİ DİYEMİYORUZ

Ülkemizde bulunan Suriyelileri neden ‘mülteci’ olarak görmediklerini bakan şöyle anlattı: “Suriyelilerle ilgili ‘misafir’ tabirini kullanırken, bizim 1948 Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğumuz bir coğrafi çekince var. O coğrafi çekinceyi kaldırmadığımız sürece güney komşularımızdan gelenlere mülteci demiyoruz.”

İŞ HAYATINA GİRECEKLER

Bozkır, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin iş piyasasına uyumlarını sağlayacak düzenleme yapacaklarını ve bu konunun Başbakan Davutoğlu’nun muhalefet liderleriyle yapacağı görüşmede ele alınacağını da açıkladı.  Bakan, “Ülkemizde geçici korumadan yararlanan Suriye vatandaşlarının iş piyasasına erişimlerini sağlayacak Bakanlar Kurulu kararı. Türkiye -Yunanistan- Bulgaristan arasında üçlü temas merkezi anlaşmasına ilişkin sözleşme gibi yaklaşık 10 kadar da sözleşme var. Şimdi, bu yasaları ayrı ayrı değil, bir paket halinde getirmeye planlıyoruz ve Başbakanımız da, bütün parti liderleriyle buna yönelik olarak görüşme yapacak” dedi.

400 BİN KAÇAK ÇALIŞIYOR

Hacettepe Üniversitesi, Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 2.4 milyona ulaştı. Çoğunluğu çocuk olan kaçak Suriyeli işçi sayısı da 400 bine ulaştı.

Her ne kadar toplum ve siyasiler nezdinde sığınmacılara geçici gözüyle baksa da göç uzmanları, ‘kalıcılık göçün fıtratında var’ vurgusu ile Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin artık kalıcı olduğuna ve bir daha geri dönmeyeceklerine işaret ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 7.5 milyar dolarlık harcama yapılan Suriyeli göçmenlerin 400 bini, inşaat ve imalat sanayi başta olmak üzere pek çok sektörde kayıt dışı olarak çalışıyor. Rapora göre sadece Gaziantep’te kayıt dışı çalışanların sayısı 150 bin. Rapora göre, iş dünyası ise Suriyeli sığınmacıların istihdama kazandırılmasından yana. Ancak işverenler, Suriyelileri yabancı statüsünde çalıştırmanın getireceği ilave maliyetler konusunda devletin teşvik politikaları ile özendirici olmasını talep ediyor.

SURİYELİLER 6′INCI

ÇALIŞMA Bakanlığı verilerine göre, 2014 sonu itibarıyla 52 bin 304 yabancıya Türkiye’de çalışma izni verildi. Verilere göre, uyruklara ve izin türlerine göre yabancılara verilen çalışma izin sayısına 7 bin 680 ile Gürcistanlılar ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada, 4 bin 334 ile Ukraynalılar, 3’üncülüğü 2 bin 635 kişi ile Türkmenler, 4’üncülüğü 2 bin 621 ile Çinliler ve 5’inciliği ise 2 bin 562 kişi ile Ruslar izledi. Türkiye’de çalışma izni verilen Suriyelilerin sayısı ise 2 bin 541 oldu. Suriyeliler bu rakamla en fazla çalışma izni verilen yabancılar sıralamasında 6’ncı oldu. Yabancılara çalışma izni verilmesine ilişkin tartışmalar özellikle işsizlik oranlarını yüzde 10’u aşması ile geniş bir kesim tarafından tepki ile karşılanıyor. Resmi verilere göre Türkiye’de çalışma izni alan yabancı sayısı sınırlı olmasına karşın Türkiye’de yasadışı çalışan sayısının çok büyük rakamlara ulaştığı biliniyor.

sözcü.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder