26 Aralık 2015 Cumartesi

Eşcinsel erkeklere kan bağışı izni

ABD’de eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapmasını engelleyen 30 yıllık yasak kaldırıldı. Ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kaldırılan yasağa rağmen son bir yıl içerisinde cinsel ilişkiye girmiş olan erkekler kan veremeyecek. 
Aynı politika İngiltere, Avustralya ve Japonya dâhil olmak üzere pek çok ülkede uygulanıyor. Kanada’da ise bu kısıtlama 5 yıl.Ancak ABD’de bazı eşcinsel aktivistler, ‘son bir yıl’ uygulamasının ayrımcılık olduğunu savunuyor.
İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya ve İspanya’da eşcinsellerin kan vermesine ilişkin herhangi bir yasak yok. Fakat bu ülkelerde kan bağışında bulunmak isteyen eşcinseller daha katı bir sorgulama sürecinden geçiyor.

“EŞCİNSEL ERKEKLERİ DAMGALAMAK HAKLI GÖSTERİLEMEZ”


İnsan Hakları Kampanyası Sözcüsü David Stacy, karar için “Doğru yönde atılmış bir adım” yorumunu yaptı. Stacy yine de FDA’in daha fazla adım atması gerektiği görüşünde:”FDA, eşcinsel ve biseksüel erkekleri damgalamaya devam ediyor. Mevcut bilimsel araştırmalar ışığında ve gelişmiş kan tarama teknolojisiyle bu haklı gösterilemez.” Yasak kaldırılmadan önce, ABD’de 1977’den sonraki zaman diliminde erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışında bulunmasına izin verilmiyordu. 
BBC Sağlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder