17 Aralık 2015 Perşembe

Barışı başlatabiliriz

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’de görev yapan yabancı misyon şeflerinin eşlerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yemek verdi.

Emine Erdoğan, yemekteki konuşmasında, “Arşivlerimiz en az 30 ülkenin tarihini aydınlatacak tarihi belgelerle doludur” diyerek özetle şunları söyledi:

“Bu belgelerin tozunu silkelediğinizde bir arada yaşamanın şifreleri ortaya dökülür. Böyle bir coğrafyadan ‘medeniyetler çatışması’ değil, diyalog çıkar. Her ne kadar savaş çığırtkanları bu doğal dengeyi bozmaya çalışsa da, medeniyetler diyalog kurdukça kendini yeniler.

Bugün medeni bir dünyada yaşadığımızı iddia etsek de ne yazık ki bu iddiayı geçersiz kılan manzaralar görüyoruz. Korkarım, 2015 yılı, medeniyet iddiamızın yerle bir olduğu bir zaman dilimi olarak tarihe geçecektir.

Hangi medeniyet anlayışı, savaştan kaçan çocukları denizin azgın dalgalarına teslim edebilir? Hangi medeniyet anlayışı, çaresiz insanlara tel duvarlar örebilir?

Aylan Kurdi bebeğin, kıyılarımıza vuran cesedi eminim hepinizin hafızasındadır. O fotoğraf karesi, uluslararası camia için büyük bir utançtır. Medeniyet iddiasının iflas ettiğinin resmidir.

Mülteciler meselesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insani krizdir. Türkiye din, dil, ırk ayrımı yapmadan 2,5 milyon Suriyeli ve Iraklı’ya topraklarını açtı. Batının bu kriz karşısında daha insani ve vicdani bir tutum sergilemesi hepimizin beklentisidir.

Dünya son yıllarda çok talihsiz bir kavramla tanıştı, İslamofobya. Bir barış dininin, korku, şiddet ve terör kelimeleriyle yan yana anılması, bütün dinlere karşı işlenen bir suçtur. Hazreti İsa’nın, Hazreti Musa’nın mirasına da ihanettir. İslam’ın adının, terör ve şiddetle birlikte kullanılması, bir Müslüman olarak beni fazlasıyla yaralıyor. Gerçek bir Müslüman’ın terör düşüncesiyle alakası olamaz. Müslümanların, kendi aleyhlerindeki algıyla mücadele etmesi gerekir. Fakat Batı’nın da İslamofobya’yı bir endüstriye, bir ideolojiye dönüştürme gayretkeşliğinden acilen uzaklaşması icap eder. Birkaç şuursuz yüzünden, dünyadaki 1.5 milyar Müslüman’ı zan altında bırakmanın hiçbir medeniyet anlayışında yeri yoktur. Birileri savaşı başlatıyorsa, biz de barışı başlatabiliriz. Belki kötülükleri tamamen bitiremeyiz ama iyilikleri çoğaltabiliriz.” DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder