20 Aralık 2015 Pazar

TÜİK 1300 lirayı az buldu

1300 liralık asgari ücret tartışması devam ederken, TÜİK’ten şaşırtıcı bir hesaplama geldi.


Hükümetin seçim vadi olan bin 300 liralık asgari ücret, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı teknik çalışmanın altında kaldı. TÜİK’in enflasyonu da dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre, tek bir işçinin asgari geçim şartlarını sağlayabilmesi için ayda bin 300 lira değil, bin 599 lira 60 kuruş maaş alması gerekiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda, bin 300 liralık asgari ücretin maliyetinin ne kadarının devlet tarafından üstlenileceğine ilişkin rakamın ortaya çıkması bekleniyordu. Ancak, toplantıya başkanlık eden Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, işçi ve işveren temsilcilerine, “Henüz bu konuda kesin verilmiş bir karar yok” bilgisini vermekle yetindi. İlave maliyetin nasıl karşılanacağı konusundaki belirsizliğin bir sonraki toplantıda biteceği ifade ediliyor.

TÜİK, HÜKÜMETİ KATLADI

CHP’nin bin 500 liralık asgari ücret vadini yüksek bulan AKP, seçim meydanlarında ilk kez bin 300 liralık vaatte bulunmuştu. Normalde asgari ücret artışlarında enflasyonun üzerine çıkmayan AKP Hükümeti’nin ilk kez ortaya attığı bin 300 liralık ücret karşısında TÜİK’in komisyona nasıl bir rakam sunacağı merak konusu oldu. Geçen yıl, bir işçinin asgari yaşam koşullarını sağlayabilmesi için bin 425 lira maaş alması gerektiğini bildiren TÜİK, bu yıl komisyona tam bin 599 lira 60 kuruşluk asgari ücret sundu. Böylece TÜİK’in yaptığı teknik hesap, hükümetin bin 300 liralık vadinin de asgari geçim şartlarını karşılayamayacağını ortaya koydu.
“ELMAYLA ARMUDU KARIŞTIRMAYIN”

TÜİK, asgari ücretle ilgili olarak komisyona her zaman olduğu gibi yine 3 rakam sundu. Sekreterlik gibi hafif iş sınıfı için bile bin 326 lira 60 kuruşluk yaşam ücreti hesaplayan TÜİK, orta ağır işler için bin 427 lira 40 kuruş ve ağır işler için de bin 599 lira 60 kuruş asgari maaş tespitinde bulundu. İşveren temsilcileri bu ücretlerin yüksekliğine işaret ederken kamu kurumlarının temsilcileri, TÜİK’in en düşük ücret tespitinin dikkate alınması gerektiğini savundular. Ancak Türk-İş temsilcileri, “Elmayla armudu karıştırmayın. TÜİK, geçen yıl bin 425 lira olarak hesapladığı bir işçinin yaşaması için gereken ücreti bu yıl bin 600 liraya yükseltiyor. TÜİK’in hesabı her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk-İş’in teknik hesabıyla örtüştü. Türk-İş’in hesabı asgari ücretin bin 684 lira olması gerektiğini ortaya koyuyor” dediler. sözcü.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder