8 Ocak 2016 Cuma

Albaylara 57 bin TL emeklilik teşviki

Albay sayısı toplam askeri personel sayısının yüzde 16’sına ulaşınca, hükümetten emeklilik teşviki geldi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba yasada yer alan düzenlemeye göre, 30’uncu hizmet süresini tamamlayacak albaya, emekliye ayrılması halinde 19 bin TL, 29’uncu hizmet süresini tamamlayacak albaya 38 bin TL, 28’inci hizmet süresini tamamlayacak albaya ise 57 bin TL ikramiye ödenecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’daki ‘Albayların fazla emeklilik ikramiyesi ödenerek emekliye sevk edilmesiyle’ ilgili madde üzerindeki soruları yanıtladı. Yılmaz, yapılan düzenlemeyle, kadrosuzluktan emekliye hak kazanmış albaylara, istekleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere ek emeklilik ikramiyesi ödenerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma imkanı getirildiğini söyledi.

YÜZDE 16’SI ALBAY

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde halen 6 bin 102 albayın görev yaptığını belirten Yılmaz, bu sayının toplam personel sayısının yüzde 16’sına tekabül ettiğini bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti: “İdeal oran yüzde 8’dir. Fransa’da yüzde 7, ABD’de yüzde 6’ya yakın, İngiltere’de yüzde 4. Bu düzenlemeden bütün albaylar yararlanırsa, bin 75 personel yararlanmış olacak. Bu albaylardan 1986 girişli olanlar 308 kişi, 1987 girişli olanlar 346 kişi, 1988 girişli olanlar da 421kişi. Bu albayların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları, giriş yılına göre 27 ve 29, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları ise 28, 24 ve 55. Gerek birliklerin birleştirilmesi gerek Silahlı Kuvvetler’deki reform gerçekleştiğinde, albay sayılarını ideal sayıya düşüreceğiz. Bunun üzerindeki çalışma devam ediyor. 2017’deki Yüksek Askeri Şura’da bununla ilgili karar alınacak.”

Harp okullarına fazla öğrenci alındı

BAKAN Yılmaz, milletvekillerinin, “neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna” ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi: “1985-1990’larda harp okullarına daha çok öğrenci alınması bu dönemde yığılmaya neden oldu. Eskiden her yüksek lisans için bir ilave kıdem veriliyordu, bu da yığılma yaptı. En son Yüksek Askeri Şura’da (kış şurası), ‘Yasal düzenlemeyle emeklilik özendirilirse uygun olur’ kararı alındı. YAŞ’ta karar alınarak resen emekli etme imkanı vardı ancak kurumsal vefa kapsamında bu yöntemin uygun olacağı düşünüldü.” Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder