20 Mart 2016 Pazar

Suriyeli mültecilere Soma modeli geliyor

Soma’daki maden kazasının ardından bölgedeki 370 kadını eğiterek ekonomiye kazandıran KAGİDER ve Vodafone, aynı projeyi mülteciler için de uygulayacak.


Vodafone Türkiye ve Kadın Girişimcileri Derneği’nin (KAGİDER) 2 yıl önce Soma’daki maden kazasının ardından hayata geçirdiği “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi”, Suriyeli mülteciler ile birlikte yeni bir aşamaya geçecek.

Soma Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen ve 10 ay gibi kısa bir sürede kooperatifleşmeyi başaran proje, bölgedeki 370 kadına verilen eğitimlerin ardından sürdürülebilir bir gelir kapısı haline geldi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRNEK SEÇTİ

Birleşmiş Milletler tarafından da ‘örnek uygulama’ ilan edilen projenin önümüzdeki dönemlerde genişletilmesi ile Türkiye’de bulunan Suriyeli mülteci kadınların ekonomik hayata kazandırılması hedefleniyor.Başbakanlık bünyesindeki Göç İdaresi ile görüşen KAGİDER yönetimi, modelin mülteciler için 5 ilde hayata geçirilmesi konusunda anlaştı. Projede Vodafone da yine ortaklar arasında yer alacak. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, proje ile küresel bir iş modeli yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Oktar şunları söyledi: “Soma modelini Göç İdaresi’ne anlattık. Eğer mültecileri entegre etmek istiyorsak hem Türkler’in hem Suriyeliler’in olması gerektiğini vurguladık. Bu model Suriyeli mültecilerin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’da da uygulanabilir. Göç İdaresi ile 5 ilde 5 merkez kurma planı var. Biz yine Vodafone ortaklığımız çerçevesinde ilerlemek istiyoruz.”Soma’daki uygulanan model ile çalışabilir, sürdürülebilir, ölçülebilir ve şeffaf bir yapı kurduklarını vurgulayan Oktar, projeye başlarken hedeflerinin 100 kadının aylık 500-700 TL gelir elde etmesi olduğunu kaydetti. Oktar, “Vadofone ile işbirliğimiz sonucunda Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi hayata geçirildi. Birleşmiş Milletler’de örnek uygulama olarak gösterilmesi sayesinde projemizin globalleşmesi yönünde önemli bir adım atmış olduk.”

1 MİLYAR KADIN İŞ HAYATINA KATILACAK

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de 10 ay gibi bir sürede kooperatifleşen proje ile Somalı kadınlar için verilen sözlerin tutulduğunu kaydetti. Vodafone Vakfı kapsamındaki çalışmalar ile 2009’dan bu yana sosyal sorumluluk için 27 milyon TL yatırım yapıldığını ve bugüne kadar 625 binden fazla kadının “Vodafone Önce Kadın Programı”dan yararlandığını anlatan Vadafone Türkiye CEO’su Öğüt şöyle devam etti:“10 yıl içinde 1 milyar kadın iş gücüne katılacak Bu noktada kadınların en büyük yardımcılarından biri mobil teknolojiler  olacak. Mobil iletişim ve genişbant teknolojilerinin entegrasyonuyla yapılacak çalışmaların artması, kadınların hayatına olumlu katkı sağlayacak. Böylece kadınlar topluma yılda 6.6 milyar dolar değerinde ekonomik katkıda bulunabilecek.” (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder