Türkiye’de işgücüne dahil her beş kişiden biri işsiz. 6.5 milyona ulaşan işsiz sayısı Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerin nüfusunu aştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş bulma umudunu yitirmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş işsizler ordusuna dahil etmediği işsizlik verilerini açıkladı. Şubat ayında işsizlik oranı 0.3 puan azalışla yüzde 10.9, işsiz sayısı ise 3 milyon 224 olarak açıklandı. Ancak, TÜİK tarafından hesaplanan işsizlik oranı iş bulma ümidini kaybeden, iş aramayıp çalışmaya hazır olan, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanları kapsamıyor.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR) gerçek işsizlik rakamlarını ortaya koyan geniş tanımlı işsizlik raporuna göre, Türkiye'deki işsizler ordusu 6 milyon 437 bine ulaşarak Norveç'in nüfusunu geride bıraktı. Gerçek işsizlik oranı ise yüzde 19.7'ye kadar çıktı. Bu tablo işgücüne dahil her beş kişiden birinin işsiz olduğu anlamına geliyor. Analistler önümüzdeki dönemde Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak istihdam edilmesi, jeopolitik riskler ve turizm sektöründeki sıkıntıların işgücü piyasasında baskıyı sürdürmesini bekliyor.
KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARTTI
TÜİK verilerine göre, tarım dışı işsizlik yüzde 12.7, genç işsizlik ise yüzde 18.6 olarak gerçekleşti. Genç ve eğitimli işsizliğinde çarpıcı artışlar meydana geldi. Son iki yılda 181 bin üniversite mezunu işsizler ordusuna katıldı. Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 670 bine ulaştı. Üniversiteli işsizlik oranlarında iki yıllık artış yüzde 35 oldu ve 678 bin genç iş bulma ümidini kaybetti.
Şubat döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 32.1 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2016'nın ilk döneminde toplam kamu istihdamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4 oranında artarak 3 milyon 604 bin kişi oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puan azalarak yüzde 51.5'te kaldı. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, hizmet sektöründe 55 bin, inşaat sektöründe 19 bin kişi artarken, sanayi sektöründe 24 bin kişi, tarım sektöründe ise 6 bin kişi azaldı.
İşsizlik son kez dip yaptı
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, işsizlikte yıl ortasında dip, sonrasında ise artış beklendiğini belirtti. Erkan, “Yılın ortalarına doğru yoğun göçmen girişinin etkileri kademeli olarak azalacak” dedi. Geçen yıl genç işsiz oranının yüzde 20 olduğunu hatırlatan Erkan, “Şubat 2016'da yüzde 18.6 seviyesine geriledi. Ancak, bu durum iş bulma umudunu yitirenlerin istihdam piyasasından çekilmesinden kaynaklandı” dedi. sözcü.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder